Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Wat is groene energie?

Groene energie is energie die is opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen. Dit in tegenstelling tot grijze energie (vuile energie), die opgewekt wordt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden. Bij de opwekking van grijze energie komt in het milieu schadende kooldioxide (CO2) vrij. Tevens raken op den duur de fossiele brandstoffen kolen, gas en olie op.

Groene energie wordt ook wel duurzame of hernieuwbare energie genoemd. Windenergie en zonne-energie zijn de bekendste voorbeelden. Maar er zijn meer manieren om energie op een milieuvriendelijke manier op te wekken: door biomassa te verbranden en met waterkrachtcentrales.

Groene energie is een breder begrip dan groene stroom. Groene energie kán gebruikt worden voor de productie van elektriciteit, maar dat hoeft niet. Bij het vergisten van biomassa komt gas vrij (groen gas) en aardwarmte kan gebruikt worden om kassen op de juiste temperatuur te brengen (groene warmte).

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht, biomassa en warmtekracht. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie naar de consument. Aan de elektriciteit zelf merk je niet hoe deze is opgewekt. Groene stroom is dus precies dezelfde stroom als grijze stroom.

Groen en grijs door hetzelfde stroomnet

Als je groene stroom koopt, komt er dus geen andere elektriciteit uit je stopcontact dan bij iemand die grijze stroom koopt. Er is maar één stroomnet en hier gaat alle stroom doorheen. Of het nou opgewekt is door windmolens, kolencentrales of andere bronnen.

Dankzij het nationale groencertificatensysteem ben je ervan verzekerd dat je jaarlijkse hoeveelheid verbruikte groene stroom is opgewekt met behulp van duurzame bronnen.

Groen, groener, groenst

Het maakt wel uit bij wie je groene stroom koopt. De ene leverancier produceert zijn stroom 'groener' dan de andere, koopt zijn stroom 'groener' in, of doet meer investeringen in toekomstige groene productie.

Groen gas

Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt geproduceerd uit organisch restmateriaal zoals slib, GFT-afval en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Na vergisting ontstaat biogas, dat na een aantal bewerkingen (zuiveren, toevoegen van geur) als groen gas kan worden ingevoed op het reguliere gasnet. Als consument merk je geen verschil tussen aardgas en duurzaam groen gas.  In huis zijn geen aanpassingen nodig.

Nederland is in 2020 fors meer gebruik gaan maken van groen gas. Het aandeel van deze variant van aardgas bedroeg  196 miljoen kuub. In 2019 was dat nog 148 miljoen kuub. Een stijging van ruim 30 procent. Groen gas wordt als een oplossing gezien voor het duurzaam verwarmen van woningen. Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit flink. Met de hoeveelheid groen gas die in 2020 werd geproduceerd, kunnen  150.000 huishoudens een jaar lang van duurzaam gas worden voorzien (bij een gemiddeld gebruik van 1300 kuub per jaar). Volgens Netbeheer Nederland zijn er nu 57 producenten van groen gas actief. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie, maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.

Prijsverschil

Op dit moment kost het meer geld om stroom op een duurzame manier op te wekken dan met bijvoorbeeld kolencentrales. Maar bij veel leveranciers betaal je net zo veel voor groene stroom als voor grijze stroom. Bij sommige leveranciers ben je voor groene stroom zelfs goedkoper uit dan voor grijze stroom bij hun concurrenten.

Stap over naar een duurzame leverancier via onze Energievergelijker.

Geactualiseerd: 27-01-2021


Gepubliceerd: donderdag 8 november 2012
Geactualiseerd: woensdag 27 januari 2021

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.