Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. In Nederland zijn voornamelijk twee technieken in gebruik die zonlicht omzetten in een andere vorm van energie: zonnecollectoren (of zonneboilers) en zonnepanelen.zonnepanelen-0.png

Een zonnecollector of zonneboiler gebruikt de energie van de zon om water te verwarmen dat gebruikt wordt in de keuken of de badkamer. Een zonneboiler is een aanvullend systeem op de verwarmingsketel. Het apparaat wordt niet gebruikt voor de verwarming van een woning. Daarvoor is een zonneboilercombi nodig.

De meest gebruikte toepassing is door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd). Die zetten het licht direct om in elektriciteit: zonnestroom. Het is een gemakkelijk toepasbare en milieuvriendelijke techniek om elektriciteit op te wekken. Teveel opgewekte elektriciteit kan eenvoudig aan het elektriciteitsnet worden geleverd. Je energieleverancier geeft je hiervoor een terugleververgoeding.

Voor zonnepaneelbezitters blijkt het in de praktijk lastig om energiecontracten met elkaar te vergelijken. Energiewereld.nl heeft dat opgelost. Als eerste vergelijkingssite bieden we vanaf mei 2015 de mogelijkheid om de opbrengst van je zonnepanelen mee te nemen in de energievergelijking.

Zonne-energie: beter voor het milieu

Zonne-energie is beter voor het milieu dan energie uit aardgas of steenkool. Bij de productie van zonne-energie komen geen schadelijke stoffen in de atmosfeer; bij het verbranden van aardgas of steenkool gebeurt dat wel. Als je een zonnepaneel op het dak van je huis monteert, bespaar je op de kosten van je energierekening. Aanschaf van zonne-energie betekent ook dat je bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van duurzame energie.

Op eigen dak of niet?

Wie een eigen dak heeft, kan hierop zonnepanelen plaatsen. Wie zijn dak deelt, bijvoorbeeld omdat hij in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VVE) zonnepanelen plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale financiële opbrengst uit de zonnepanelen halen. Een andere mogelijkheid is deelnemen in een coöperatie die gezamenlijk zonnepanelen heeft op het dak van bijvoorbeeld een school of sporthal. Het belastingnadeel dat deze constructie had, is per 1 januari 2014 niet meer van toepassing.

Zonnepanelen geïnstalleerd?

Ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe je je installatie kunt registreren, zodat je zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. De netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.

Energieopbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. Een set van 10 panelen levert jaarlijks gemiddeld zo'n 2900 kWh stroom (bron MilieuCentraal).

CO2-winst zonnepanelen

Zonnepanelen leveren niet alleen geld op, maar besparen ook behoorlijk veel CO2-uitstoot. Volgens Milieu Centraal heeft grijze stroom van het net  475 gram CO2-uitstoot per kWh. Met een set van 10 zonnepanelen voorkom je 1400 kg CO2 per jaar. Dat is meer dan de CO2-uitstoot door het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden in een heel jaar.

Subsidie zonnepanelen

Sommige gemeenten geven subsidie aan consumenten voor de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers. Op de website Energiesubsidiewijzer.nl staat voor welke gemeenten dit geldt. Er is ook informatie te vinden over andere energiesubsidies. 

Energieleveranciers van zonne-energie vergelijken

Een energieleverancier die stroom aanbiedt die voor een deel is opgewekt door middel van zonne-energie is Greenchoice. Op onze website kun je meer leveranciers van duurzame energie vergelijken. In Nederland zijn geen energieleveranciers die alleen zonne-energie leveren. Op het stroometiket staat hoe de stroom is samengesteld die je leverancier het afgelopen jaar verkocht. Er wordt aangegeven welk percentage van de elektriciteit is opgewekt uit kolen, aardgas, kernenergie of hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, waterkracht en biomassa.

Geactualiseerd: 27-01-2021


Gepubliceerd: donderdag 8 november 2012

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.