Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

‘Alleen kernenergie kan broeikaseffect tegengaan‘

Alleen een grootschalige uitbreiding van kernenergie kan de negatieve gevolgen van het broeikaseffect tegengaan. Dat heeft de vooraanstaande wetenschapper én natuurbeschermer James Lovelock maandag gezegd in de Britse krant The Independent.

Lovelocks oproep zal menig wenkbrauw in de milieubescherming doen fronsen. Veel natuurbeschermers beschouwen de 84-jarige ‘groene‘ Lovelock tot nu toe als hun held en kernenergie een vies woord. Greenpeace en Vrienden van de Aarde hebben Lovelocks woorden dan ook al verworpen.

James Lovelock was een van de eerste wetenschappers die eind jaren ‘80 alarm sloegen over het broeikaseffect. Daarbij warmt de aarde op, onder meer door de uitstoot van gassen, met desastreuze klimaatveranderingen en zeespiegelstijging vandien. Momenteel is Lovelock ervan overtuigd dat de opwarming van de atmosfeer nog sneller gaat dan verwacht. Volgens hem is er geen tijd meer om alternatieve energiebronnen - zoals wind-, water- en zonnekracht, uit te bouwen om kolen, gas en olie geheel te vervangen. Die laatste bronnen zorgen voor uitstoot van gassen die het broeikaseffect veroorzaken. Bij kernenergie komen die gassen niet vrij.

Lovelock vindt dat zorgen over de veiligheid van kernenergie overdreven zijn en niet rationeel. In The Independent zegt hij: ,,Ik ben een Groene en ik smeek mijn vrienden in de beweging hun onterechte bezwaar tegen kernenergie te laten vallen.‘‘ Topman Stephen Tindale van de Britse afdeling van Greenpeace noemt in een reactie kernenergie ,,geen deel van de oplossing‘‘.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.