Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

2016 goed jaar voor zonnepaneelbezitters

door Jeanet Woldring

panelen-in-dak-geintegreerd_foto Beausolar.jpgWeer goed nieuws voor mensen met zonnepanelen! Zonnepanelen hebben in 2016 negen procent meer energie opgewekt dan in een gemiddeld jaar. Dat blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal met gegevens van Siderea en het KNMI. De hogere opbrengst komt door extra zonuren en sterkere zoninstraling. Benieuwd welke energieleverancier de beste keus is voor zonnepaneelbezitters?

1880 zonuren 

In 2016 scheen de zon 1880 uren tegen 1640 normaal. Met de extra zonuren in 2016 kan een set van 10 zonnepanelen van 2600 wattpiek (met optimale plaatsing) 215 kWh méér stroom opwekken.  Volgens E2-Energie heeft een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 16 zonnepanelen ongeveer 40 euro extra opgeleverd.

'250.000 vakanties naar Zuid-Frankrijk'

Milieu Centraal heeft berekend dat van de extra opbrengst van alle Nederlandse zonnepanelen  250.000 gezinnen met de elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk kunnen. 

Zoninstraling + zonuren = opbrengst

Naast het aantal zonuren speelt de kracht van de zon een nog belangrijkere rol voor de opbrengst, stelt Milieu Centraal. Bij het opwekken van energie met zonnepanelen wordt daarom ook gelet op de zoninstraling. In 2016 was de landelijke zoninstraling 7 procent hoger volgens de cijfers van het KNMI en Siderea. Dit komt niet doordat de zon zelf krachtiger straalt, maar doordat er in Europa minder fijnstof in de atmosfeer is. Minder fijnstof laat meer zonnestraling door.

Zonnige subsidie zonneboiler

Hoe zonnig het zal zijn in 2017 is moeilijk te voorspellen, maar het nieuwe jaar lijkt nu al een gunstig jaar voor zonne-energie. Per 1 januari is de subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler verhoogd. Met deze subsidie wordt het aantrekkelijk om water duurzaam te verwarmen met behulp van de zon. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3300 euro. De subsidie voor deze boiler is met ingang van 1 januari ongeveer 1500 euro. Volgens Mileu Centraal is het rendement van een investering in een zonneboiler vergelijkbaar met een rente van 3% op een spaarrekening.

Volgens Milieu Centraal is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening. En als u de btw op zonnepanelen terugvraagt, heeft de investering zelfs een rendement van 6%. De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen inclusief installatie en omvormer bedraagt ongeveer 4600 euro. Jaarlijks produceert een zonnepanelensysteem van 10 panelen ruim 2200 kWh elektriciteit. Wat jou dat oplevert, kan de energievergelijker van Energiewereld.nl razendsnel berekenen.

Energievergelijker-EW.jpg'Ik wek zelf stroom op'

Als je in onze energievergelijker je verwachte jaaropbrengst invult -of als je dat niet weet het aantal zonnepanelen- dan berekenen wij zo nauwkeurig mogelijk wat je netto betaalt of vergoed krijgt. Hierbij wordt rekening gehouden met een eventuele terugleververgoeding.

Talloze zonnepaneelbezitters maken al sinds 2015 dankbaar gebruik van deze gratis tool. Zodoende zie je in een oogopslag welke energieleverancier de beste keus is als je in het bezit bent van zonnepanelen. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.