Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: 1 op de 5 huishoudens overgestapt van energieleverancier

door Jeanet Woldring

Bijna een op de vijf huishoudens is afgelopen jaar overgestapt van energieleverancier. Het betreft 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens. Een record, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).  Vorig jaar stapten er nog 1,3 miljoen huishouden over.

Overstappen populair; vrije markt werkt

Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt blijft met 28 procent stabiel. In de afgelopen drie jaar is de helft (49%) van de consumenten overgestapt van energieleverancier of contract. Dit aandeel is ook vergelikbaar met voorgaande jaren. Ruim een kwart van de consumenten verwacht in de komende drie jaar (opnieuw) over te stappen naar een andere energieleverancier. En ruim de helft van de consumenten, waarvan het contract maandelijks opzegbaar is of van wie het vaste contract binnen een jaar afloopt, gaat komend jaar energieleveranciers vergelijken. Dit is hoger dan voorgaande jaren. 

Energievergelijker belangrijk overstapkanaal

Overstappen via een vergelijkingssite wordt steeds meer gedaan. Was dat in 2017 nog 12 procent, nu stapt al 1 op de 5 over via een energievergelijker. Overstappen via de klantenservice van een energieleverancier of via een verkoper aan de deur wordt volgens de ondervraagden minder vaak gedaan dan voorgaande jaren. 

Prijs belangrijkste reden

De prijs blijft voor consumenten de belangrijkste reden om over te stappen (71%). Daarna zijn een (welkomst)cadeau en de levering van groene stroom de belangrijkste redenen. Van de overstappers geeft 87% aan tevreden of zeer tevreden te zijn met de verwerking van de overstap naar de nieuwe energieleverancier.

'Tot 517 euro per jaar besparen'

Volgens ACM dwingen consumenten met hun overstapgedrag energieleveranciers om te concurreren. "Dat leidt tot betere dienstverlening en concurrerende prijzen. Sommige Nederlandse consumenten kunnen 500 euro per jaar besparen op hun energierekening.” De toezichthouder baseert dit op een recente momentopname. "Een consument die bijvoorbeeld in mei 2019 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal € 2235 per jaar aan energiekosten. Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts € 1718 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 517." 

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik van 3017 kWh elektriciteit en 1409 m3 gas. Dat is iets minder dan het gemiddelde jaarverbruik dat energievergelijkers hanteren, namelijk 3500 kWh en 1500 m3. Momenteel bedraagt het verschil tussen het gemiddelde 'slaperstarief' (Essent, Nuon, Eneco) en het goedkoopste energiecontract bijna 400 euro Het prijsverschil is erg hoog en deze besparing kan behaald worden door consumenten die nog nooit zijn overgestapt.

Beter geïnformeerd

Consumenten ervaren dat zij meer dan voorgaande jaren geïnformeerd zijn over wijzigingen in energieprijzen. Zij letten hier ook steeds beter op volgens de ACM. Energieleveranciers moeten consumenten tijdig en persoonlijk informeren over prijswijzigingen, zodat consumenten deze informatie kunnen gebruiken om over te stappen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.