Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Afspraken om afsluiting van energie te voorkomen

door Jeanet Woldring 3 reacties

Bij een betalingsachterstand bij uw energieleverancier kan het voorkomen dat u wordt gedreigd met afsluiting of zelfs wordt afgesloten van gas en stroom. Nu zijn er nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat mensen met schulden niet onnodig worden afgesloten. Mede op verzoek van het ministerie EL&I zijn deze afspraken op 14 maart vastgelegd in een convenant.

Het hele jaar
Energie-Nederland, de vereniging van energiebedrijven en de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening, hebben samen het convenant gesloten. Nu zijn er al regels waarin staat dat mensen in de schuldhulpverlening ‘s winters niet zonder energie komen te zitten. Dit convenant gaat verder en moet voorkomen dat een klant het hele jaar niet kan worden afgesloten.

Schuldhulpverlening
Vaak leidt het afsluiten van gas en stroom tot verergering van schuldproblemen. Om dat te voorkomen gaan energiebedrijven en schuldhulpverleners beter samenwerken. Bijvoorbeeld door wanbetalers sneller te wijzen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening, waardoor betalingsachterstanden niet verder op hoeven te lopen. 

Problemen voorkomen
In het convenant is opgenomen dat consumenten die meewerken aan een oplossing voor hun schulden, niet afgesloten kunnen worden. Ook worden klanten met een betalingsachterstand door de schuldhulpverlening geholpen om hun financiën weer op de rit te krijgen* - en daarmee ook de betalingen aan de energieleverancier.

Het blijft uiteraard wel zo dat een klant zonder gas en stroom kan komen te zitten wanneer hij na diverse waarschuwingen geen actie heeft ondernomen.

Verder is het belangrijk er rekening mee te houden dat enkele kleine leveranciers in Nederland niet zijn aangesloten bij Energie-Nederland, waardoor zij zich mogelijk niet aan dit convenant houden.

*Zie ook zelfjeschuldenregelen.nl

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (3)

Geplaatst door: mj092727 ()

Ik ben chron ziek slaap met ademhaal apparaat. Heb 1 mnd en jaarafrekening als achterstand geen schuldhulp en kan t niet betalen. Wat moet ik nu ??
Ze dreigen af te sluiten maar ik heb geen 390 liggen. Leef v 35 pw netto .
mj092727@gmail.com

Opmerking van de redactie op 15-12-2014
Wij raden u aan contact op te nemen met uw leverancier om te kijken of u wellicht een betaalregeling kunt treffen. Overstappen heeft in dit geval niet zoveel zin omdat u daar waarschijnlijk tegen hetzelfde probleem aanloopt, daarnaast heeft u ook kans dat u eerst een borg moet betalen.
Geplaatst door: Brian Fenby ()

Daar ik zelf ook in de schulden zit kan ik nauwelijks mijn vaste lasten betalen met een inkomen dat lager ligt dan wat mijn vaste lasten zijn heb ik geen eens geld voor eten .nu ik hier en daar kennissen heb die ons bij spring gaat het wel maar het is overleven.

Geplaatst door: Van Gils ()

Wij zitten in de schuldhulpverlening en de enige achterstand die we hebben is de jaarafrekening, deze mochten we van de schuldhulpverlening niet zelf betalen omdat zij eerst alle schulden moesten inventariseren en wij geen schuld voor mogen trekken want dan zou de hulpverlening stopgezet gaan worden. Nu dreigt eon 28 juni ons aftesluiten van gas en licht omdat de Kredietbank nog geen contact met ze heeft opgenomen, ik hen eon we de kopieën van de overeenkomst met de Kredietbank gemaild. Ik wil graag weten mag dit? Wij doen echt ons best en hebben nu erg weinig te besteden maandelijks en zonder gas en licht kunnen we niet ivm onze kinderen 4 en 12 jaar.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.