Afspraken om afsluiting van energie te voorkomen

Bij een betalingsachterstand bij uw energieleverancier kan het voorkomen dat u wordt gedreigd met afsluiting of zelfs wordt afgesloten van gas en stroom. Nu zijn er nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat mensen met schulden niet onnodig worden afgesloten. Mede op verzoek van het ministerie EL&I zijn deze afspraken op 14 maart vastgelegd in een convenant.

Het hele jaar
Energie-Nederland, de vereniging van energiebedrijven en de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening, hebben samen het convenant gesloten. Nu zijn er al regels waarin staat dat mensen in de schuldhulpverlening ‘s winters niet zonder energie komen te zitten. Dit convenant gaat verder en moet voorkomen dat een klant het hele jaar niet kan worden afgesloten.

Schuldhulpverlening
Vaak leidt het afsluiten van gas en stroom tot verergering van schuldproblemen. Om dat te voorkomen gaan energiebedrijven en schuldhulpverleners beter samenwerken. Bijvoorbeeld door wanbetalers sneller te wijzen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening, waardoor betalingsachterstanden niet verder op hoeven te lopen. 

Problemen voorkomen
In het convenant is opgenomen dat consumenten die meewerken aan een oplossing voor hun schulden, niet afgesloten kunnen worden. Ook worden klanten met een betalingsachterstand door de schuldhulpverlening geholpen om hun financiën weer op de rit te krijgen* - en daarmee ook de betalingen aan de energieleverancier.

Het blijft uiteraard wel zo dat een klant zonder gas en stroom kan komen te zitten wanneer hij na diverse waarschuwingen geen actie heeft ondernomen.

Verder is het belangrijk er rekening mee te houden dat enkele kleine leveranciers in Nederland niet zijn aangesloten bij Energie-Nederland, waardoor zij zich mogelijk niet aan dit convenant houden. Hier vindt u een overzicht van de aangesloten energiebedrijven.

*Zie ook zelfjeschuldenregelen.nl

Overstappen: een fluitje van een cent

Wist je dat overstappen geen gedoe is en maar een paar minuten van je tijd kost? Vul de energievergelijker in en ontdek wat jij kunt besparen op energie!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.