Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bijzondere tunnel van Eneco onder de A2

Energieleverancier Eneco gaat een tunnel onder de A2 leggen om in de toekomst het Leidsche Rijn aan de andere kant van de snelweg van stroom en alle andere noodzakelijke nutsvoorzieningen te voorzien.
Een zeldzame en bijzondere operatie, waarvan eind maart het begin gepland staat.

Bijzonder, omdat de betonnen buis een doorsnede van drie meter heeft. Je kunt er als mens gewoon doorheen lopen. Dat gegeven komt niet vaak voor, meldt een woordvoerster van Eneco. In de tunnel komen leidingen voor water, stadsverwarming, elektriciteit, telefoon en internet.

De buis komt ter hoogte van de Huppeldijk onder de andere kant van de drukke snelweg uit. Vlak bij het hier gevestigde woonwagenkampje De Huppel wordt een ‘ontvangstkuip’ aangelegd. Hiervoor moeten stalen damwanden de grond in.

Om het karwei te klaren, heeft Eneco zowel een bouw- als aanlegvergunning nodig. Beide vergat het bedrijf eind vorig jaar aan te vragen. Hierop werd Eneco, na een klacht van de bewoners van De Huppel, door de gemeente teruggefloten. Het bedrijf was al met het werk begonnen zonder de vereiste papieren op zak.

In de herkansing is nu wel bijna alles geregeld. De bouwvergunning heeft de gemeente begin deze maand afgegeven, maar de bewoners van De Huppel zijn hier wederom direct tegen in het geweer gekomen. Een deel van de aanlegvergunning is inmiddels ook afgegeven door rijkswaterstaat, zo meldt een woordvoerster. Over het gemeentelijk deel vindt nog overleg plaats.

De woonwagenbewoners vrezen overlast en schade door trillingen en verzakkingen van de grond. Tijdens de werkzaamheden moet permanent grondwater worden weggepompt. Het zand dat vrijkomt, moet met vrachtwagens worden afgevoerd en opgeslagen.

Volgens de Huppeldijkers heeft Eneco ook een milieuvergunning nodig. De gemeente ontkent dit, omdat het werk tijdelijk is, vertelt woordvoerder G.Derksen. De klus neemt maximaal een halfjaar in beslag.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.