Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Consument kan lagere energierekening verwachten

door Jeanet Woldring

De transportkosten voor gas en elektriciteit gaan de komende drie jaar fors omlaag. Een gemiddeld huishouden kan daarom een energierekening verwachten die enkele tientallen euro's lager is dan voorheen. Ongeacht de hoeveelheid energie die gebruikt wordt. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend, die de prijzen bepaalt die netbeheerders mogen vragen.

Waarom kunnen de kosten zakken?

ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid, legt het als volgt uit. Op dit moment staat de rente laag. Daardoor kunnen netbeheerders goedkoper aan geld komen om te investeren aan het energienetwerk. Het energienetwerk zijn de kabels en leidingen die de energie van de energiecentrale naar u thuis vervoeren. De investeringen zijn nodig voor het onderhoud in het energienetwerk. Netbeheerders zijn continue bezig om oude leidingen en kabels te vervangen. En om bijvoorbeeld het energienetwerk geschikt te maken voor het stijgende aanbod van groene energie.

U betaalt zelf ook mee aan deze investeringen. U betaalt transportkosten via uw energieleverancier. Dit zijn de transportkosten op uw energierekening. Bij een gemiddeld huishouden is dit ongeveer een vijfde deel van de totale energierekening. De transportkosten kunnen stijgen of dalen. Door de lage rentestand zijn ze nu gedaald.

Rol Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Eén keer per 3 jaar bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hoeveel geld de regionale en landelijke netbeheerders mogen vragen voor de transportkosten. De netbeheerders hebben nu van de ACM te horen gekregen welke tarieven ze de komende 3 jaar mogen rekenen. Het precieze bedrag waarmee uw energierekening daadwerkelijk omlaag zal gaan is nog niet bekend. Wij hebben uitgerekend dat het ongeveer 30 euro per jaar zal zijn voor een gemiddeld huishouden.

Op de website van de ACM komen in december de definitieve transporttarieven voor 2014 die uw energieleverancier maximaal bij u in rekening mag brengen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.