Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Consumentenbond: puinhoop dreigt bij energieliberalisering

Uit een enquête onder leden van de Consumentenbond blijkt dat 15% van de consumenten overweegt over te stappen naar een andere energieleverancier op het moment van de energieliberalisering per 1 juli 2004.

Dit percentage dreigt tot een chaotische situatie te leiden in de administratie van de energiebedrijven, want die kunnen 5% wisselingen van leverancier verwerken. De Consumentenbond wil dat minister Brinkhorst van Economische Zaken een uiterste datum stelt waarop alle energieleveranciers hun administratie op orde moeten hebben. Anders wordt de vrije gas- en stroommarkt een puinhoop.

De Consumentenbond heeft aan ruim veertienhonderd consumenten gevraagd of ze per 1 juli overstappen naar een andere energieleverancier. 25% van de ondervraagden weet nog niet wat ze zullen doen en 15% overweegt nu al over te stappen. Consultancybedrijf Cap Gemini Ernst & Young stelt dat er een enorme belasting voor de administratie van een energiebedrijf ontstaat als meer dan 5% van de ruim zes miljoen huishoudens overstapt naar een andere energieleverancier. Als nu al 15% van de ondervraagden zegt over te stappen in juli betekent dat grote administratieve problemen. Daardoor kunnen consumenten te maken krijgen met bijvoorbeeld dubbele rekeningen, onjuiste rekeningen of te hoge voorschotnota’s.

Op dit moment zijn de energiebedrijven nog niet klaar voor de liberalisering. Keer op keer zijn er namelijk problemen met de administratiesystemen van energiebedrijven. Zo verstuurde energiebedrijf Nuon eind januari verkeerde rekeningen naar klanten. De te hoge rekeningen waren een gevolg van een fout in het betalingssysteem. Ook energiebedrijf Delta verstuurde in diezelfde maand foute energierekeningen naar honderden consumenten.

De Consumentenbond vindt het onbestaanbaar dat bijna vier maanden voor de opening van de markt nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de kwaliteit van de administratieve systemen. De Consumentenbond roept energiebedrijven op openheid te geven over wat consumenten kunnen verwachten van de overstap naar een andere leverancier. Bovendien moet minister Brinkhorst een datum stellen waarop energiebedrijven hun administratie op orde hebben zodat de bedrijven meer dan 5% overstappers aan kunnen. Halen de energiebedrijven die datum niet dan moet de minister sancties op kunnen leggen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.