Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Controle op elektra en gas in huis

Huiseigenaren moeten mogelijk al vanaf volgend jaar hun gas en elektra periodiek laten keuren. Ze draaien zelf op voor de kosten van de keuring en het verhelpen van gebreken aan leidingen, installaties en ventilatie. De gemeente controleert of de zaak in orde is.

In mei van dit jaar begint in drie of vier gemeenten een proef met de keuringen. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid.

Als het systeem werkt, wordt het in 2005 landelijk ingevoerd. De inspecties komen voort uit de gasexplosies in huizen in Den Haag en Rotterdam medio vorig jaar. Toen bleek dat geen enkele instantie de huizen controleert. In het verleden deden de gemeentelijke energiebedrijven dat, maar na verzelfstandiging van die bedrijven bleef de toezichthoudende taak bij de gemeenten. Maar omdat gemeenten daar niet de kennis voor in huis hebben, bleven inspecties uit. De ‘apk’ zal worden uitgevoerd door energie- en installatiebedrijven.

De branche-organisaties van de installatiebedrijven, Uneto-VNI, en de vereniging van energiebedrijven, Energiened, zijn ook betrokken bij het opstellen van de criteria waarop wordt getoetst. Hoe vaak periodiek wordt gekeurd, en welke huizen als eerste aan de beurt zijn, wordt waarschijnlijk volgende week bekendgemaakt in een brief van minister Dekker van Volkshuisvesting aan de Tweede Kamer.

De Vereniging Eigen Huis staat positief tegenover de inspecties, omdat die de woningen veiliger maken. Maar de vereniging vindt niet dat de huiseigenaren voor de kosten van de keuring moeten opdraaien. ,,Eigenaren betalen al voor de inspecties via de lokale belastingen. De gemeente moest immers al controleren,’’ zegt een woordvoerder van de vereniging.

Uit een nog niet afgeronde steekproef van het energiebedrijf NRE in Eindhoven blijkt de noodzaak van betere controle. Bij onderzoek in zevenhonderd woningen van voor 1970 bleek dat 20 procent lekke gasleidingen heeft, in 40 procent de cv-installaties niet wordt onderhouden en een kwart onvoldoende ventilatie heeft.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.