Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Delta heeft nog een jaar voor splitsing; Eneco een half jaar

door Jeanet Woldring

delta.gifeneco.gifEnergiebedrijf Delta moet binnen een jaar worden opgesplitst en Eneco binnen een half jaar. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de termijn voor de splitsing van Delta definitief vastgesteld op 30 juni 2017. Eneco krijgt tot 31 januari de tijd, zo meldde de toezichthouder dinsdag.

Delta en Eneco hebben zich lang verzet tegen de verplichte splitsing, maar ACM heeft de bezwaren van beide bedrijven van tafel geveegd.

Splitsingswet

Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta is samen met Eneco het enige bedrijf in Nederland dat nog stroom opwekt én beschikt over eigen kabels voor de levering van elektriciteit.

Opgeslokt

De twee energiebedrijven verzetten zich tegen de opsplitsing, omdat de stroomprijzen laag zijn en het netwerkbedrijf juist voor inkomsten zorgt. Ook vrezen ze na een splitsing te worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, zoals dat met Nuon (Vattenfall) en Essent (RWE) gebeurde.

Dwangsom

Uiterlijk 30 juni dus, moet Delta de netwerktak hebben afgestoten. Voor elke week vertraging moet een boete van 1,5 miljoen euro worden betaald, tot een maximum van 30 miljoen euro. Eneco, die nog maar tot 31 januari de tijd krijgt, moet voor elke week vertraging een dwangsom betalen van 4,5 miljoen euro, tot een maximum van 90 miljoen.

In reactie op de aankomende splitsing zette Delta zichzelf in de etalage.

Lees de bezwaren van Eneco tegen de splitsing

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.