Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dittrich: Impasse over Waddenzee doorbreken

D66-leider Dittrich heeft de leden van zijn partij zaterdag opgeroepen genuanceerd te denken over het boren naar gas onder de Waddenzee. ,,Laat de feiten spreken en kom pas daarna met een afgewogen oordeel‘‘, hield hij het congres van zijn partij voor. De Waddenzee is binnen de coalitie een heet hangijzer. De VVD is voor boren naar gas in dit natuurrijke gebied, maar D66 tegen. De commissie Meijer, waarin D66 niet is vertegenwoordigd, zal daarover deze maand adviseren.

Het regeerakkoord laat de mogelijkheid open, dat vanaf land schuin onder de Waddenzee wordt geboord, maar stelt ook dat naar een nieuw moratorium moet worden gestreefd, een overeenkomst met oliemaatschappijen om de komende tien jaren niet te boren. Dittrich noemde zaterdag een moratorium niet goed. ,,We slepen ons van moratorium naar moratorium en de Waddenzee is daar de dupe van.‘‘ De commissie Meijer adviseert niet alleen over gasboringen, maar ook over kokkelvisserij, scheepvaart en militaire oefeningen. Volgens Dittrich is een ding duidelijk: ,,Als we niets doen, zal de situatie verder verslechteren.‘‘ Hij vindt dat de impasse doorbroken moet worden.

De voorspelbare reacties van voor- en tegenstanders van boren naar gas onder de Waddenzee worden al voorbereid, voordat de commissie over enkele weken met haar rapport komt, aldus Dittrich. Hij riep zijn partijgenoten op dat niet te doen, maar binnen de partij een discussie te beginnen na het verschijnen van het rapport.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.