Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Electrabel bouwt drie nieuwe stroomcentrales

Het Belgische energieconcern Electrabel gaat drie nieuwe stroomcentrales bouwen in Nederland.  Dat meldt het Financieele Dagblad.

Er komen twee nieuwe gascentrales in Flevoland en een kolen- en biomassacentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam. De centrales, die meer dan 1 miljard euro gaan kosten, betekenen een uitbreiding van 10% van de productiecapaciteit in Nederland. Electrabel is met een marktaandeel van 25% naast Essent één van de twee grootste producenten.

Behalve Electrabel willen ook Eon, Nuon, Eneco en Delta uitbreiden. Als al die plannen doorgaan, stijgt de productiecapaciteit in Nederland met 30%. Dat zou kunnen leiden tot een forse druk op de huidige, hoge energieprijzen. Bij de bedrijven bestaan echter zorgen dat er overcapaciteit zal ontstaan. Zij proberen daarom allemaal als eerste hun investeringsplannen rond te hebben.

De Maasvlakte is de populairste locatie voor nieuwbouw. Eon, Eneco en waarschijnlijk ook Nuon hebben hun oog laten vallen op deze plek, volgens het dagblad. Maar  ze kunnen niet allemaal tegelijk op de Maasvlakte gaan bouwen.

De grote belangstelling voor het bouwen van een nieuwe centrale is een opsteker voor minister Brinkhorst. Nederlandse energiebedrijven als Nuon en Essent stellen dat het bijna onmogelijk is om te investeren in nieuwe centrales als gevolg van zijn omstreden splitsingswet. De continuïteit van de stroomlevering zou in gevaar komen als de energiebedrijven hun netten zouden moeten afsplitsen. Nu diverse partijen serieuze plannen hebben om nieuwe centrales te bouwen, gaat dat argument niet meer zo op.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.