Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eneco kondigt verlaging stroomtarief aan

door Jeanet Woldring

Energieleverancier Eneco heeft vandaag als eerste aangekondigd dat de variabele energietarieven per 1 januari 2014 voor de derde keer op rij omlaag gaan. De kosten voor elektriciteit dalen licht, de gasprijs blijft nagenoeg gelijk. De verlaging is echter lang niet zo groot als begin en halverwege dit jaar.

Effect op de energierekening
Volgens de energieleverancier betaalt een huishouden met een variabel tarief en een gemiddeld verbruik (3350 kWh stroom en 1600 m3 gas) op jaarbasis 2,50 euro minder voor de levering van elektriciteit en gas. Het betreft een indicatie. De definitieve variabele leveringstarieven voor het eerste halfjaar van 2014 worden pas eind december bekend gemaakt.

Voor klanten met stadsverwarming geldt een andere regeling gezien het van kracht worden van de Warmtewet op 1 januari. Deze groep zal daarover apart worden geïnformeerd.

Daling stroomtariefg
Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, stellen energieleveranciers de variabele tarieven voor de levering van gas en elektriciteit opnieuw vast. Eneco is de eerste die bekendmaakt dat ze hun stroomtarieven iets gaan verlagen per 1 januari aanstaande. De tariefsverlaging is volgens Eneco mogelijk door de huidige situatie op de energiemarkt, waarbij het aanbod groter is dan de vraag. Hierdoor heeft Eneco scherper in kunnen kopen. Navraag van Gaslicht.com wijst uit dat Essent en Nuon op dit moment nog geen uitspraak kunnen doen.

Derde verlaging op rij
Eerder dit jaar verlaagden Nuon, Eneco en Essent vooral de gastarieven. Afgelopen januari zorgde die verlaging voor een besparing van circa 80 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden. Die prijsdaling werd echter grotendeels teniet gedaan door een gelijktijdige stijging van de energiebelasting, het netbeheertarief en de btw. Rond 1 juli daalden de gastarieven opnieuw, wat voor een verlaging van 20 euro op de energierekening van een gemiddeld huishouden zorgde.

Verlaging netwerkkosten
Het bericht van Eneco komt vlak na eerdere berichtgeving deze maand dat de energierekening volgend jaar lager uitpakt door een verlaging van de netwerkkosten. Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte bekend dat door de laagstaande rente netbeheerders hun tarieven in de komende 3 jaar kunnen verlagen. Voor een gemiddeld huishouden zal de energierekening volgend jaar daardoor ongeveer 30 euro goedkoper worden. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de precieze verhoging van de opslag duurzame energie wordt. Ook is het nog niet bekend of de energiebelasting net als vorig jaar verhoogd zal worden.

Overstappen
Consumenten met een variabel contract voor onbepaalde tijd zullen vrijwel geen verschil merken op hun energierekening door de aangekondigde verlaging van het stroomtarief. Wij raden u dan ook niet aan om te wachten met overstappen tot 1 januari 2014. Door goed te vergelijken en een juiste keuze te maken kunt u nu al tot 300 euro besparen.

Lees: Hoe stap ik over?

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.