Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiefactuur moet veel eenvoudiger zijn

door Jeanet Woldring

Europese energiebedrijven moeten consumenten verplicht simpele en begrijpelijke informatie aanleveren. Brussel heeft te weinig met eerdere aanbevelingen gedaan. Dat eist Europarlementariër Judith Merkies in vragen die ze aan de Europese Commissie heeft gesteld. Dit meldt Metro op donderdag 27 juni. Eerder lanceerde zij met Edit Herczog een Facebook-actie voor inzichtelijke rekeningen.

Overstapmogelijkheden onbekend
Uit een studie blijkt dat 30 procent van de Europeanen niet het voordeligste energietarief betaalt. Overstapmogelijkheden zijn bij twee op de drie mensen onbekend.

Keuzestress
Volgens Judith Merkies tasten huishoudens vaak nog in het duister over de precieze samenstelling van hun rekeningen. "Mensen zijn weinig pro-actief in het vergelijken van energietarieven. Niet zo vreemd als je ziet wat er allemaal bij komt kijken." 

Transparantie
De Europese Commissie organiseerde daarom al eerder een werkgroep over de transparantie van energieprijzen. "Maar een initiatief dat zorgt voor eerste hulp bij keuzestress, en tegelijk een bijdrage levert aan de oplossing van het groeiende probleem van energiearmoede, heb ik nog niet gezien", schrijft de Europarlementariër.  

Simpele en begrijpelijke informatie
Daarom vraagt Merkies om actie van de Europese Commissie. "De Europese energiemarkt raakt steeds verder geïntegreerd. Dat heeft economische voordelen, maar wat de Commissie vaak vergeet is dat de consument in dit soort ontwikkelingen centraal hoort te staan. Consumenten moeten simpele en begrijpelijke informatie krijgen aangeleverd op het moment dat ze zoeken naar de beste optie." 

De Europarlementariër denkt bijvoorbeeld aan een verplichting voor leveranciers om de consumenten in te lichten over wat het voordeligste tarief is, zoals nu in België wordt voorgesteld.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.