Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieplan kost miljarden

Gedwongen afsplitsing van de elektriciteitsnetten kan de energiesector euro 4 mrd gaan kosten. De overheid moet daarom afzien van stappen om het eigendom van de netten te wijzigen. Dit zegt bestuursvoorzitter Michel Boersma van energiebedrijf Essent in een interview met Het Financieele Dagblad.

Boersma reageert op een roep vanuit de Tweede Kamer om de stroomnetten in staatseigendom te brengen. De Kamer vreest misbruik van het netwerkmonopolie als de energiebedrijven, die nu in handen zijn van de lokale overheden, worden geprivatiseerd.

Minister Laurens Jan Brinkhorst neemt in februari een besluit over de toekomst van de netten. De Algemene Energieraad, een adviesorgaan van de regering, heeft onlangs geadviseerd om de netten niet af te splitsen van de energiebedrijven, op voorwaarde dat de bedrijven voorlopig niet worden geprivatiseerd.

Volgens Boersma heeft verkoop van de netten grote gevolgen voor de vele ‘cross border leases‘ die de energiebedrijven in het verleden hebben afgesloten. Vrijwel alle stroomnetten in Nederland zijn onder deze contracten overgedragen aan Amerikaanse investeerders en daarna teruggehuurd door de Nederlandse bedrijven.
De Amerikanen trekken de afschrijvingen op de netten af van hun belastbare winst. Het belastingvoordeel delen zij met hun Nederlandse partners. De nutsbedrijven hebben met deze transacties in de periode tussen 1992 en 2002 meer dan een miljard euro aan eenmalige baten gerealiseerd.

Volgens Boersma kan een verandering van eigenaar van de netten ertoe leiden dat de Amerikaanse investeerders de leases geheel willen terugdraaien. Dit zou Essent, marktleider in Nederland met een aandeel van meer dan 25%, euro 1,2 mrd kosten en de hele sector ongeveer euro 4 mrd.

Een herziening van de contracten zou voor Essent een kostenpost opleveren van ongeveer euro 200 mln en voor de hele sector minimaal euro 600 mln, zegt Boersma. Daarnaast zal een mogelijke opsplitsing van het energiebedrijf voor Essent nog eens euro 65 mln per jaar aan extra organisatorische kosten met zich meebrengen, zo verklaart de bestuursvoorzitter.

Boersma baseert zich voor zijn cijfers op een intern onderzoek dat op verzoek van de raad van bestuur van Essent is verricht door financiële experts. De kosten zouden indirect worden gedragen door de belastingbetaler. De energiebedrijven zijn eigendom van provincies en gemeenten.

Volgens Boersma zal een gedwongen afsplitsing van de netten de positie van Essent en andere energiebedrijven ernstig verzwakken. ‘Daarmee zouden we een prooi worden voor een buitenlandse overname. De vraag is of we er blij mee moeten zijn als de Nederlandse energiesector straks wordt aangestuurd vanuit Berlijn of Parijs.‘

Hij roept de politiek op om Essent de kans te geven uit te groeien tot een ‘sterk nationaal energiebedrijf‘, dat actief is in alle segmenten van de energiesector: netten, productie en verkoop. ‘Privatisering komt dan later wel aan de orde.‘

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.