Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energietarieven omhoog per 1 juli

door Jeanet Woldring

Delta vlag.jpgEen gemiddeld huishouden is vanaf 1 juli op jaarbasis zo'n 70 euro meer kwijt aan gas en licht. Dat blijkt uit cijfers die energieleverancier Delta donderdag bekend heeft gemaakt. 

Variabele tarieven

gas(terra).jpgMet name het gas wordt duurder: dat tarief stijgt vijf procent, en dat zorgt voor 51 euro extra kosten per jaar. Elektriciteit wordt 2 procent, 14 euro, duurder. Omdat Delta het vastrecht ook met 6 euro verhoogt, kom je uit op een prijsstijging van 71 euro per jaar. De nieuwe tarieven hebben gevolg voor klanten die een energiecontract met variabele tarieven hebben afgesloten. Deze tarieven worden  ieder half jaar aangepast: op 1 januari en 1 juli.

Primeur

Delta maakt doorgaans als eerste leverancier de nieuwe tarieven bekend. In januari dit jaar ging de gasprijs bij de Zeeuwse leverancier ook al met een paar tientjes omhoog. Toen bleek dat niet alle leveranciers het voorbeeld van Delta volgden.

Gasprijs in de lift

De handelsprijzen van gas stijgen sinds eind 2016. Het zou kunnen dat consumenten dat terug gaan zien in de energienota, maar dat is pas zeker als ook grote leveranciers zoals Eneco, Essent en Nuon de tarieven bekend maken. Zij hebben nog geen nieuwe prijzen beschikbaar. Meestal worden die pas in juni bekendgemaakt. Van enkele nieuwe energieleveranciers, zoals Powerpeers en easyEnergy komen gemengde geluiden. De een verwacht een stijging, de ander een daling. 

Vast contract afgesloten?

Heb je een vast energiecontract afgesloten van een jaar of langer, dan blijf je gewoon de afgesproken prijs betalen.

Vast tarief blijft het voordeligst

Energiecontracten met variabele tarieven zijn op dit moment gemiddeld bijna 287 euro duurder dan het voordeligste contract via Energiewereld.nl. Dit is een contract met vaste tarieven voor 1 jaar dat zo’n 1462 euro per jaar kost. Voor een contract voor onbepaalde tijd betaalt een gemiddeld huishouden op dit moment 1748 euro per jaar. Met de verwachte verhoging van gemiddeld 70 euro scheelt het maar liefst 356 euro. 

Wacht niet met overstappen

Inmiddels stapt 17% van de Nederlanders over en maakt al gebruik van een betere deal. Als je op dit moment een contract hebt voor onbepaalde tijd dan doe je er goed aan om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en de prijsstijging voor te zijn. Let wel goed op de einddatum van je contract. Ongeveer twee maanden voor de afloopdatum kun je de overstap in gang zetten. Energieleveranciers kunnen in een landelijke database zien wanneer je contract afloopt en houden daar rekening mee, zodat je nooit te vroeg overstapt. 

Naar de energievergelijker

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.