Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Europees parlement: consument moet energie bewust kunnne kiezen.


Het Europees Parlement heeft woensdag 4 juni 2003 ingestemd met het verder openen van de energiemarkten voor het bedrijfsleven vanaf juli 2004. Tevens zijn er afspraken gemaakt hoe consumenten en bedrijven over enkele jaren keuze kunnen krijgen uit de opwekmethode van de afgenomen stroom.

Europese lidstaten moeten vanaf 2007 duidelijk gaan toezien of elektriciteitsproducenten kernenergie niet verkopen als groene stroom. Daartoe dienen er duidelijke labels of merktekens te komen, waaraan consumenten kunnen herkennen hoe elektriciteit is opgewekt. Deze stroom moet, evenals gas, voor alle consumenten vanaf juli 2007 op een vrije markt verkrijgbaar zijn.

Deze plannen gaan dermate ver, dat slechts een beperkt aantal leveranciers in staat zal zijn hieraan gehoor te geven en zal overblijven.

Desgevraagd stelt EnergyMatch, de Nederlandse energiemakelaar: de plannen van het europees parlement zijn in feite theorie. De handel in stroom verloopt in Europa voor een deel anononiem, via beurshandel. Er is dus nooit 100% zeker te zeggen dat een bepaalde leverancier bijvoorbeeld geen kolen of kern-energie levert. De wensen van het Europees Parlement houden ook in, dat iedere elektriciteitscentrale certificaten moet uitbrengen voor zijn stroomproductie, en dat alle stroomcertificaten in heel Europa moeten worden beheerd, zoals dat nu ook met groencertificaten gebeurt. Het kan wel, maar de bureaucratie vaart er wel bij.
 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.