Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Europese Parlement buigt zich over volledige liberalisering van de energiemarkt

Het Europese Parlement zal in juni 2003 besluiten over de vraag of de markt voor elektriciteit en gas voor consumenten uiterlijk juli 2007 volledig vrij moet zijn in heel de Europese Unie en of het bedrijfsleven al vanaf juli 2004 over een vrije energiemarkt dient te beschikken. Vervolgens mogen de Europese lidstaten zich nog buigen over het bereikte compromis. Kortom, de EG, die de toon zet voor alle nationale wetgeving, is nog niet door de bocht.

Verder gaat het Europees parlement misschien besluiten tot een verplichte labelling voor groene stroom, zodat consumenten weten waar hun stroom wel of niet vandaan komt.

Eerder liberaliseren mag, mits de lidstaten hun consumenten tot 2007 een volledig vrije keuze te laten. Om die vrije keuze te garanderen, moet er in elke lidstaat een onafhankelijke toezichthoudende organisatie komen.

In de besturen van die marktregulerende instanties mogen wel overheidsvertegenwoordigers zitting nemen. Er komt speciale wetgeving, om belangenverstrengeling te voorkomen tussen het belang van de objectieve regulering enerzijds en de participatie van de staat in staats-energiebedrijven anderszijds.

Bron: ANP Publicatiedatum: 22-05-2003

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.