Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Europese uitstoot broeikasgassen 0,5 procent gedaald

De uitstoot van broeikasgassen is in de Europese Unie in 2002 voor het eerst in jaren gedaald. Uit een donderdag gepresenteerd overzicht blijkt dat de uitstoot met 0,5 procentpunt is verminderd.

In Nederland was sprake van een daling met 1,1 procentpunt. Op grond van internationale afspraken, eind jaren negentig overeengekomen in het Japanse Kyoto, moet de EU de uitstoot van broeikasgassen in 2012 met 8 procent hebben teruggedrongen. Broeikasgassen zijn oorzaak van de opwarming van de aarde.

Volgens de woordvoerster van Europees milieucommissaris Wallström is de daling in 2002 vooral het gevolg van de omschakeling van veel elektriciteitscentrales van kolen op milieuvriendelijker brandstoffen als gas. Verder was er sprake van minder energieverbruik en de economische achteruitgang in 2002.

In 2001 steeg de uitstoot in de vijftien toenmalige EU-lidstaten nog met 1,3 procentpunt ten opzichte van 2000. Dat jaar liet een stijging met 0,2 procentpunt zien in vergelijking met 1999.

Op grond van de Kyoto-regelingen, waar de Verenigde Staten niet aan deelnemen, mogen sommige EU-lidstaten de uitstoot wel laten stijgen tot 2012. Dat is afgesproken, omdat bijvoorbeeld Portugal en Griekenland nog een economische achterstand hebben op andere landen.

Luxemburg moet daarentegen de uitstoot met 28 procent laten dalen. Dat is in 2002 allesbehalve gelukt. De emissie van gassen als kooldioxide (CO2) ging in de kleinste lidstaat met 10,4 procentpunt omhoog.

Groot-Brittannië ligt het best op koers van alle EU-lidstaten. In 2012 moeten de Britten 12,5 procent minder uitstoten. In 2002 daalde de uitstoot al met 3,3 procentpunt. Nederland dient in 2012 in totaal 6 procent minder gassen uit te stoten in vergelijking met 1990.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.