Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

FD: Nuon misleidde klanten

door Jeanet Woldring

Energieleverancier Nuon heeft de afgelopen tien jaar 200.000 klanten en honderden grote bedrijven onjuist voorgelicht over Natuurstroom. Dit blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Nuon erkent klanten onvoldoende te hebben geïnformeerd en gaat ze 'actief benaderen'.

'Niet voldoende geïnformeerd'

In tegenstelling tot wat de klanten was voorgespiegeld, werd een toeslag op de stroomprijs niet geïnvesteerd in extra nieuwe duurzame energieprojecten. Nuon heeft erkend dat klanten ‘niet voldoende zijn geïnformeerd’. De energieleverancier gaat klanten die tussen maart 1996 en eind 2002 een contract hebben gesloten 'actief benaderen'.

Natuurstroom

In 1996 ontwikkelde Nuon het product Natuurstroom. Voor de opwekking wordt alleen gebruikgemaakt van schone bronnen: zon, wind en water. Bijzonder aan het product is de toeslag. Klanten betalen een meerprijs die voor een particulier bij een gemiddeld gebruik per jaar kan oplopen tot circa 60 euro.

Nieuwe duurzame energiecentrales

De meerprijs zou worden gebruikt voor de bouw van nieuwe duurzame energiecentrales. Tot eind 2002 gebeurde dat ook, maar daarna is die koppeling losgelaten. Klanten zijn hierover nooit geïnformeerd. 

Nu Nuon CO2 OK Energie

Volgens het FD waren in 2002 ruim 217.000 huishoudens en bijna 500 bedrijven Natuurstroom-klant. De laatste jaren zou het totaal aantal klanten zijn teruggelopen tot 130.000. Het product Natuurstroom wordt nu niet meer aangeboden.

Momenteel verkoopt Nuon duurzame energie onder de naam CO2 OK energie. Deze stroom wordt in Nederland opgewekt met duurzame energiebronnen: zon, wind en water oftewel 100% CO2-vrij. Op onderstaande kaart staan de huidige duurzame energiebronnen van Nuon.

Opweklocaties Nuon

Zie ook: Nuon's Groenstroom wordt duurder (2004) en Ruzie over `schoonste stroom` (2007)

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.