Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Fors meer stroomstoringen, maar waar praten we over??

Nederland heeft het meest betrouwbare transportnet voor elektriciteit in de wereld. Toch is Nederland vorig jaar 14.716 maal getroffen door stroomstoringen en de politiek maakt zich grote zorgen. Het aantalstoringen is volgens EnergieNed, de branchevereniging van energiebedrijven, 13 procent meer vergeleken met 2001. Ongeveer 2,4 miljoen huishoudens hebben vorig jaar gemiddeld bijna een halfuur zonder stroom gezeten.

Maar dit is volgens EnergieNed geen echte groei. De registratie van de storingen is beter dus valt het meer op. ,,Het heeft absoluut niks te maken met een verslechtering van de kwaliteit van het netwerk door de liberalisering van de energiemarkt.'' EnergieNed heeft ook voor het eerst zeer langdurige problemen geregistreerd. De grootste stroomstoring was in Rotterdam, toen urenlang het openbare leven in de stad plat lag.

Enkele gegevens:
Gemiddelde storingsduur in 2002 84 minuten.
Gemiddelde storingsduur in 2001 82 minuten.
Gemiddelde storingsduur over de afgelopen vijf jaar 71 minuten.
Vertraging ontstaat vooral door fusies en reorganisaties van energiebedrijven, verkeerde inzet van specialisten en verkeersdrukte.

Gedupeerden in 2001 drie miljoen huishoudens,
in 2002 2,4 miljoen huishoudens.

De meeste problemen kwamen door graafwerk.

De Dienst toezicht en uitvoering Energie (DTe) is van mening dat de energiebedrijven de storingssituatie te rooskleurig voorstelt. EnergieNed bestrijdt dit. Het ministerie van Economische Zaken heeft onlangs maatregelen genomen om de registratie te verbeteren en te controleren. Er komt een landelijk meldpunt en betere normen om de betrouwbaarheid van de stroomlevering aan te toetsen.

Voor de eerste jaren blijft Nederland verzekerd van (nog steeds) het meest betrouwbare transportnet van de gehele wereld.


Bron ANP 16-5-03

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.