Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Forse stijging van energieverbruik uit zon, wind en aarde

door Jeanet Woldring

Het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland bedroeg in 2015 ruim 7 procent meer dan het jaar daarvoor. De stijging is vooral te danken aan de toename van het energieverbruik uit wind, zon en aarde. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. 

Duurzame energie 5,8 procent 

In 2015 kwam 5,8 procent van de verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen. Een jaar eerder was het aandeel nog 5,5 procent. En in 2013 lag het percentage op 4,8 procent. In totaal werd vorig jaar 118 petajoule aan hernieuwbare energie verbruikt. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2014.

Nederland bijna hekkensluiter duurzame energie

Toch is ons land -op Frankrijk na- het verst verwijderd van de doelstelling die is afgesproken in de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie voor 2020. Voor Nederland geldt als doel dat 14 procent van het verbruik van energie uit duurzame bronnen moet komen. Zweden, Letland en Finland zijn de koplopers binnen Europa.

CBS hernieuwbare energie 2015.jpg

Biomassa

Biomassa is met bijna 70 procent van het totaal verreweg de grootste bron van hernieuwbare energie. Het energieverbruik uit deze bron is met 2 procent toegenomen, terwijl het energieverbruik uit zon, wind en aarde gemiddeld met 21 procent is gestegen. 

Totale energieverbruik

Het totale energieverbruik in Nederland (grijs en groen)  is vergeleken met 2014 gestegen met bijna 2 procent. 

Warmte

Energie uit hernieuwbare bronnen wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. volgens het CBS was vorig jaar ongeveer de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, 40 procent voor elektriciteit en ruim 10 procent voor vervoer. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.