Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ga jij de slimme meter accepteren?

door Jeanet Woldring

Vanaf 2015 krijgen alle huishoudens en kleine bedrijven een slimme meter aangeboden. Dat betekent dat je tussen nu en 2020 gratis een slimme energiemeter krijgt van de netbeheerder. Maar wat doet een slimme meter nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen en ga jij de slimme meter accepteren?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter zal de huidige meter in je woning voor elektriciteit en gas gaan vervangen. Wat de meter een slimme meter maakt, is dat de meterstanden automatisch kunnen worden verstuurd. Dat betekent dus niet langer de meterkast in om zelf de meterstanden te noteren. Met die slimme meter krijgt de energieleverancier automatisch één keer in de twee maanden de meterstanden doorgestuurd. Ook maakt deze meter het makkelijker om zelf de meterstanden bij te houden door een app daarvoor te installeren.

Waarom de slimme meter?

De uitrol van de slimme meter heeft als doel dat we zuiniger met energie omgaan. De slimme meter geeft meer inzicht waardoor het makkelijker wordt energie te besparen. Maar daarnaast helpt het ook de netbeheerder om de belasting op het energienet beter te verdelen. Door de komst van zonnepanelen is dat lastiger te meten. Een groot voordeel is dus dat verspilling wordt tegengegaan.

Wat is het voordeel voor jou?

De slimme meter stuurt de meterstanden dus automatisch door naar een meetbedrijf, onderdeel van het netbeheerbedrijf. Dat meetbedrijf zorgt er vervolgens voor dat de gegevens zes keer per jaar bij je energieleverancier terecht komen. Daardoor hoeven meterstanden nooit meer te worden geschat omdat je vergeten bent de meterstanden op tijd door te geven. Een leverancier kan zo beter in de gaten houden of het voorschot wel hoog genoeg is. Dat voorkomt dat je er pas bij de jaarafrekening achter komt dat je maanden te veel of juist te weinig per maand hebt betaald.

Waar worden de gegevens voor gebruikt?

De meterstanden die de slimme meter doorstuurt worden uitsluitend gebruikt voor het opstellen van een jaar- of eindafrekening, het gebruiksoverzicht dat je elke twee maanden van je energieleverancier ontvangt, voor het doorgeven van de meterstanden als je overstapt of verhuist en voor het beheer en onderhoud van het net.

De slimme meter en zonnepanelen

Als je energie gaat leveren -dus als je zelf meer opwekt dan je gebruikt-, en je meter blijkt daarvoor niet geschikt te zijn, dan plaatsen alle netbeheerders kosteloos een nieuwe slimme meter. Je moet hiervoor wel je installatie aanmelden via energieleveren.nl. Je netbeheerder bekijkt dan of je meter geschikt is en geeft door aan de betreffende energieleverancier dat die (terug)leverstanden kan verwachten. Een aantal oude (ferraris)meters zijn in staat om ook andersom te draaien. De meterstand loopt dan terug. De energieleverancier hoeft in dat geval niet te salderen, maar rekent gewoon af op de lagere stand die de meter aangeeft.

Privacy

Het gebruik van slimme meters veroorzaakt nogal wat ophef rondom de privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Misschien ben je bijvoorbeeld bang dat straks met de slimme meter duidelijk is wanneer je niet thuis bent. Of wat voor apparaten je in huis hebt staan. Maar zoveel details geeft de meter niet, tenzij je daarvoor zelf uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Om je privacy te beschermen, moet de slimme meter aan wettelijke eisen voldoen. Netbeheerders zijn verplicht maatregelen te nemen om hun netten en het dataverkeer te beveiligen. Hierdoor kunnen derden niet zomaar bij je gegevens, of deze gegevens koppelen aan je naam en adres.

Je mag de slimme meter weigeren

Wil je liever geen slimme meter, dan kan dat. Je kunt er dan voor kiezen om de gehele slimme meter niet te accepteren, of ervoor kiezen om de dataverzending kosteloos uit te schakelen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.