Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geld terug of bijbetalen op energie jaarafrekening

door Jeanet Woldring

Veel huishoudens verbruikten in 2013 meer energie dan vooraf was ingeschat. Veel jaarafrekeningen vielen hoger uit dan verwacht. In de meeste gevallen is het hoge energieverbruik veroorzaakt door de lage temperaturen van afgelopen winter. Er kunnen echter ook andere redenen zijn waarom je moet bijbetalen. Of juist geld terugkrijgt.

Is je jaarafrekening ook hoger uitgevallen dan verwacht en moet je bijbetalen? Dan is de koude winter waarschijnlijk de oorzaak van deze bijbetaling. Er kunnen echter ook nog andere factoren een rol spelen. Hieronder een opsomming van mogelijke oorzaken.

Waarom bijbetalen op jaarafrekening?


  • je verbruik is te laag ingeschat, waardoor je maandelijks voorschot niet toereikend was. Je kunt dit voorkomen door je voorschotbedrag aan te passen.
  • door veranderde omstandigheden (bijv. gezinssituatie, nieuwe apparatuur) is je verbruik toegenomen
  • de verbruiksperiode is langer geweest
  • de winter was langer en kouder, waardoor je meer energie verbruikt hebt
  • je hebt je eerste jaarafrekening na je verhuizing ontvangen
  • je maandelijks voorschot is het afgelopen jaar verlaagd

Het kan ook zijn dat je juist geld terugkrijgt. Dan heb je maandelijks een te hoog voorschotbedrag betaald.

Waarom geld terug?


  • je verbruik is te hoog ingeschat, waardoor je maandelijks teveel betaald hebt
  • door veranderde omstandigheden (bijv. gezinssituatie, isolatie, spaarlampen) is je verbruik afgenomen
  • de verbruiksperiode is korter geweest
  • je bent vaak van huis geweest, waardoor je minder energie verbruikt hebt

Hoe kun je bijbetalen in de toekomst voorkomen?


Je kunt je maandelijks voorschotbedrag oftewel termijnbedrag aanpassen.Bij sommige energieleveranciers kun je dit zelf doen in een online omgeving. Bij anderen moet je telefonisch contact opnemen. Ook stellen sommige leveranciers limieten aan het verhogen of verlagen van het voorschot.

Essent heeft het liefst dat je het volgens de VerbruiksManager doet aan de hand van het tussentijds doorgeven van de meterstanden. Nuon werkt met de TermijnbedragManager waarin zij een advies geven voor de hoogte van het voorschot en E.ON kent een zogeheten VoorschotService.

Weten hoe je het voorschotbedrag kunt wijzigen bij jouw leverancier? Kijk op Energiewereld.nl bij de detailinformatie leveranciersgegevens: mogelijkheden wijzigen voorschotbedrag.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.