Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoger voorschot na verhuizing?

door Jeanet Woldring

Ik ben pas verhuisd en moet nu maandelijks bijna €400 betalen aan energiekosten. Is dat normaal? In mijn oude huis betaalde ik veel minder en zoveel groter ben ik niet gaan wonen.

Mevr. R. B., Delft

Je maandelijkse voorschot voor energie is gebaseerd op het historisch verbruik van je nieuwe huis en je afgesproken leveringstarief. Als de oude bewoners dus flink veel verbruikten dan kan het zijn dat daardoor jouw voorschot hoger is dan bij je oude woning. Nu hoeft het helemaal niet zo te zijn dat je net zo veel verbruikt als de oude bewoners. Je energieverbruik is immers afhankelijk van jouw situatie: gezinsgrootte, apparatuur en stookgedrag.

Gemiddeld verbruik en kosten

Een gezin van 3 personen heeft een gemiddeld verbruik van ongeveer 3500 kWh (elektriciteit) en 1600 m3 (gas) per jaar. Dit komt neer op een voorschotrekening van ongeveer EUR 150 per maand. Als je airconditioning in huis hebt of een extra vriezer dan verbruik je al een stuk meer. En als je woning slecht geïsoleerd is, zorgt dit voor een hoog gasverbruik.

Wat kan ik doen?

Houd eens bij wat je verbruik is in een maand. Leg de uitkomst daarvan naast die van een vergelijkbare woning en gezinssituatie (bijvoorbeeld de buren). Of vergelijk de standen tussen wanneer je overdag thuis bent met de standen van het moment dat je 's nachts slaapt. Als de meter dan net zo hard doortelt, of als je een groot verschil niet kunt verklaren, dan kan het zijn dat je elektriciteits- of gasmeter niet meer goed werkt. Dit komt niet zo vaak voor, maar je kunt dan een ijking van de meter aanvragen. Dit doe je bij je netbeheerder. Hierbij geldt dat de kosten meestal door jou voorgeschoten moeten worden. Pas wanneer blijkt dat de meter inderdaad niet goed functioneert dan krijg je je geld terug en wordt de meter vervangen.

Vraag je energieleverancier om verlaging

Als je hebt geconstateerd dat je maandelijkse verbruik niet zo hoog is en je voorschotrekening dus te hoog is vastgesteld. Vraag dan je energieleverancier om een verlaging vragen van je voorschotrekening. Je kunt hier onze voorbeeldbrief voor gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat gedurende de wintermaanden je verbruik van zowel gas als elektriciteit hoger is. Uiteindelijk wordt het gehele jaarverbruik verrekend met je werkelijk verbruik.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.