Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

In 2013 minder stroomstoring

door Jeanet Woldring

Stroomstoringen duurden in 2013 gemiddeld korter dan een jaar eerder. Een huishouden had gemiddeld 23 minuten geen stroom, terwijl dat in 2012 nog 27 minuten was. Dit blijkt uit de jaarlijkse gas- en stroomstoringscijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Het aantal minuten dat mensen geen gas hadden, werd beperkt tot gemiddeld 1 minuut en 1 seconde. Een jaar eerder lag dat gemiddelde op 1 minuut en 4 seconden. De betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet was het afgelopen jaar ook 12 procent beter dan het vijfjaarlijks gemiddelde, stelt Netbeheer Nederland.

Graafwerk belangrijkste storingsoorzaak

De belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen is nog steeds graafschade. Daarnaast komen in het elektriciteitsnet sluimerende storingen voor die veelal het gevolg zijn van vroegere graafschades. Het is onduidelijk of de lichte daling het gevolg is van minder graafwerkzaamheden door de crisis, of door de extra aandacht die er is geweest om graafschade te voorkomen.

Stroomstoring treft gemiddeld iets minder klanten

Uit de cijfers blijkt dat het aantal getroffen klanten per stroomstoring iets is afgenomen ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Een gemiddelde elektriciteitsstoring duurt 79 minuten. In totaal zijn 8 miljoen huishoudens en bedrijven op het Nederlandse elektriciteitsnet aangesloten en 7,1 miljoen huishoudens en bedrijven op het gasnet. Klanten kunnen een gas- of stroomstoring bij de netbeheerder melden via 0800-9009. Actuele informatie over storingen kan worden ingezien op gasenstroomstoringen.nl.

Netbeheerders investeren jaarlijks ruim twee miljard euro

De netbeheerders investeren jaarlijks ruim twee miljard euro in het energienet. Die investeringen worden vooral gedaan in nieuwe technologie, zoals storingssensoren zodat storingen sneller worden opgespoord. Daarnaast willen de netbeheerders het energienet klaarmaken voor de toekomst waarin steeds meer duurzame energiebronnen zullen worden benut en de flexibiliteit van het net moet toenemen.

Lees ook: Geld terug bij stroomstoring

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.