Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Jaarcontract via prijsvergelijker het meest voordelig

door Jeanet Woldring

Consumenten die willen profiteren van lage energietarieven kunnen het beste via een prijsvergelijker op internet een jaarcontract afsluiten met welkomstkorting of actietarief. Door elk jaar over te stappen kunnen klanten steeds het meest voordelige tarief kiezen. Dit blijkt uit de nieuwste prijspeiling van de Consumentenbond.

Ieder jaar overstappen het meest voordelig
De bond wijst erop dat kortingen vaak gelden voor een beperkte periode en daarom een vertekend beeld kunnen geven. ''Na afloop van een voordeelperiode betalen consumenten automatisch het reguliere hogere tarief en ook na afloop van het contract. Door elk jaar over te stappen, kunnen consumenten jaarlijks steeds het meest voordelige tarief kiezen." 

Consumenten die niet elk jaar willen overstappen, kunnen op dit moment overwegen een driejarig contract af te sluiten met vaste tarieven, aangezien de energietarieven nu erg laag zijn, adviseert de Consumentenbond.

Onduidelijkheid actietarieven en kortingen
De bond roept energiebedrijven op duidelijker te zijn over kortingen en actietarieven, door die apart in het contract te vermelden en op de rekening te specificeren. ''Het is nu voor consumenten te vaak onduidelijk welk tarief ze na een actietermijn moeten gaan betalen en het is onmogelijk te controleren of en hoeveel korting is uitbetaald doordat kortingen vaak verrekend worden.''

Prijsgarantie leveranciers
Deze oproep is Ben Woldring van Gaslicht.com en Energiewereld.nl uit het hart gegrepen. Om te voorkomen dat  energieleveranciers onterecht hoog in onze vergelijking komen, worden strenge eisen gesteld aan contractvoorwaarden. "Wij zijn er erg fel op dat duidelijk moet zijn welk tarief na de actieperiode geldt en hoe en wanneer kortingen worden verrekend." 

Daarnaast is met de energieleveranciers de afspraak gemaakt dat men de getoonde tarieven ook daadwerkelijk en gegarandeerd berekend krijgt. Dit wordt Prijsgarantie leveranciers genoemd. 


Onderzoek Energiekamer
Begin dit jaar is bovendien bekend gemaakt dat de Energiekamer van de NMa gaat controleren of de leveranciers ook daadwerkelijk de kortingen geven die ze vooral op internet via prijsvergelijkers aanbieden. Binnenkort gaat de toezichthouder weer onderzoek doen naar de rol van prijsvergelijkers en naar de mate van onafhankelijkheid. Daarbij wordt vooral gelet op de levering van energie tegen prijzen die energiebedrijven op prijsvergelijkers publiceren. In het voorjaar van 2007 vond het laatste onderzoek plaats. Hieruit bleek dat 'u als consument kunt vertrouwen op de informatie die door vergelijkingssites wordt verstrekt.'

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 17 september 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.