Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kookplaat moet klaar zijn voor buitenlands gas

door Jeanet Woldring

gas(terra).jpg

Gaskookplaten, fornuizen en cv-ketels die vanaf 1 januari 2017 worden verkocht, moeten omgebouwd kunnen worden voor het koken en stoken op buitenlands gas. Waarom is dat nodig?

Laagcalorisch en hoogcalorisch gas

De overheid wil voorkomen dat huishoudens massaal hun apparatuur moeten vervangen zodra de productie van gas uit Groningen te gering is geworden. Groningengas bestaat voor ongeveer 14 procent uit stikstof en een paar procent andere niet brandbare ‘rommel’, meldt het Dagblad van het Noorden in een achtergrondartikel. Hierdoor heeft het een lagere verbrandingswaarde dan het buitenlandse gas dat voor nagenoeg 100 procent uit brandbare componenten bestaat.

Voor een goed brandende gaspit is bij het Groningen-gas daarom een iets grotere toevoer van brandstof, en daarmee een iets grotere opening in het sproeistuk nodig dan bij het buitenlandse hoogcalorische gas (Hgas). Dat brandt beter met een kleinere toevoer. 

Verplicht keurmerk 

Met ingang van 1 januari 2017 moet keukenapparatuur voorzien zijn van een keurmerk. Dit houdt in dat het apparaat veilig is te gebruiken met zowel Groningengas als hoogcalorisch gas. Dat certificaat is afgegeven door het KIWA, dat toeziet op de veiligheid van de apparatuur.

Omschakeling hoogcalorische importgas op zijn vroegst in 2030

Het moment waarop de Nederlandse huishoudens klaar moeten zijn voor het hoogcalorische importgas, is overigens nog niet eens vastgesteld. Ook industriële installaties en het transportnet moeten worden aangepast. Overheid en bedrijfsleven hebben afgesproken dat Nederland op zijn vroegst in 2030 met de omschakeling begint.

Bijmenging met stikstof

Er wordt nu nog fors geïnvesteerd in de mogelijkheden om importgas door bijmenging van stikstof geschikt te maken voor apparatuur in de Nederlandse huishoudens. Dat gebeurt nu bij mengstations in Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek. De mengcapaciteit zal nog fors toenemen als in 2020 in de Oost-Groningse plaats een veel grotere stikstoffabriek verrijst.

In Duitsland is de overgang al wel nabij schrijft het Dagblad van het Noorden. Zo krijgen huishoudens van het nabij Kleve gelegen stadje Rees in 2017 bezoek van experts die moeten zorgen dat de apparatuur ‘fit’ is voor het H-gas. In Midden-Duitsland verbruiken ruim vier miljoen huishoudens gemiddeld zo’n 30 miljard kubieke meter laagcalorisch gas. Daarvan komt 60 procent uit Nederland, de rest uit Duitse velden met laagcalorisch gas. Het verbruik is vergelijkbaar met dat van Nederland. België en Frankrijk tellen elk ongeveer 1,5 miljoen huishoudens die gezamenlijk 10 miljard kubieke meter Groningengas consumeren. 

Bron: Dagblad van het Noorden

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.