Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer aardgas dankzij superzeep

door Jeanet Woldring

De gaswinning op zee kan nog tientallen jaren langer mee dankzij het injecteren van milieuveilige zeep in gasputten diep onder de zeebodem. Deze uitvinding van Dries van Nimwegen van de TU Delft zorgt ervoor dat de hoeveelheid aardgas uit de velden tot wel 15 procent toeneemt. Dat bericht De Telegraaf vandaag.

Er werd wel met zeepinjecties geëxperimenteerd, maar het toepassen van deze nieuwe techniek is echt een doorbraak”, zegt Willem Rogge van de NAM, die verheugd is over de ontdekking. „Ongeveer 25 procent van al het Nederlandse aardgas wordt gewonnen op zee. Met deze nieuwe techniek kunnen we de productie de komende jaren blijven garanderen.”

De gasvelden onder de zeebodem worden sinds de jaren zeventig aangeboord, waardoor de gasvoorraden en de gasdruk steeds verder afnemen. Omdat het moeilijker is om gas te winnen met een lage druk, werd geëxperimenteerd met zeep, dat zich vermengt met het opborrelende water. Dat komt bij het winnen van gas automatisch vrij. Ruim vier jaar is men bezig geweest met het ontwikkelen en analyseren van de ’zeeptechniek’.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.