Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer vraag naar duurzame stroom

Nederlandse consumenten en bedrijven gebruiken steeds meer groene stroom. Die wordt voor het overgrote deel opgewekt in het buitenland. Dit blijkt uit het aantal afgeboekte certificaten voor duurzame stroom, dat het afgelopen jaar met 22 procent is toegenomen. Volgens TenneT staat dit gelijk aan het stroomverbruik van meer dan 1,5 miljoen huishoudens.

Duurzame stroom
Aan elektriciteit die uit een stopcontact komt, kun je niet zien op welke manier die is opgewekt. Daarom geeft CertiQ certificaten uit die dienen als bewijs dat de geleverde energie daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Deze zogeheten 'Garanties van Oorsprong' worden uitgegeven voor ieder geproduceerd megawattuur duurzame elektriciteit. De certificaten worden vervolgens afgeboekt als de stroom daadwerkelijk is geleverd aan huishoudens en bedrijven. In 2011 steeg het aantal afgeboekte certificaten naar 33,5 miljoen.

Biomassa en wind
In ons land werden vorig jaar 11,1 miljoen certificaten aangemaakt, tegen 10,7 miljoen een jaar eerder. Het overgrote deel van de Nederlandse certificaten voor groene elektriciteit komt uit biomassa en wind.

Waterkracht
Omdat de vraag naar groene stroom in Nederland de productie overstijgt, wordt veel uit het buitenland geïmporteerd. In 2011 werden 25,5 miljoen certificaten voor duurzame energie ingevoerd, 9,5 miljoen meer dan in 2010. Het ging voor het overgrote deel om certificaten uit duurzame elektriciteit uit Noorse waterkrachtcentrales. De groene stroom uit waterkracht komt voor een belangrijk deel binnen via een 580 km lange kabel die Nederland sinds 2008 elektrisch verbindt met Noorwegen.

2010 2011
Aangemaakte certificaten 10,7 miljoen 11,1 miljoen
Geïmporteerde certificaten 16 miljoen 25,5 miljoen
Afgeboekte certificaten 27,5 miljoen 33,5 miljoen

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.