Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Niet altijd laagste prijs via energieveiling

8 reacties Leestijd: 2 minuten

Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, ANWB: steeds meer organisaties bieden een energieveiling aan. Consumenten schrijven zich massaal in voor de veilingen, die allemaal zeggen de goedkoopste te zijn. De Nederlandse Mededingingsautoriteit waarschuwt: een veiling is zeker niet altijd het meest voordelige alternatief voor een overstap. 'Je kunt ook zelf een vergelijkingssite gebruiken'.

NMa: niet altijd laagste prijs

De toezichthouder op de energiemarkt NMa vindt het goed dat steeds meer consumenten deelnemen aan energieveilingen, maar wijst er wel op dat deelnemers niet altijd de laagste prijs betalen. Mogelijke overstappers worden aangespoord ook zelf een vergelijkingssite te gebruiken.

Veiling niet voordeliger

Een veilingaanbod ligt namelijk zelden onder de prijs van een actieaanbod op een vergelijkingssite. Waar je bij een energieveiling ongeveer 200 tot 300 euro bespaart op jaarbasis, kan het verschil via een energieprijsvergelijker oplopen tot 400 euro bij gemiddeld verbruik.

Hoe werkt een energieveiling?

Een veiling werkt als volgt: consumenten kunnen zich vrijblijvend inschrijven. Energieleveranciers kunnen dan het hele klantencollectief een aanbieding doen. De energieleverancier die het laagste bod doet, wint. Daarna kunnen klanten zelf bepalen of ze op de winnende aanbieding ingaan.

Aanbiedingen vergelijken?

Het is soms lastig om een veilingaanbod te vergelijken met een aanbieding op de prijsvergelijker, omdat de korting op verschillende manieren kan worden gegeven: een kortingspercentage op het leveringstarief of juist korting op het vastrecht. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de verschillende punten die de leverancier noemt in het aanbod.

Let op aflopen contract

Volgens de NMa is het ook erg belangrijk dat consumenten opletten wanneer hun huidige contract voor energie afloopt. Als je namelijk via een vergelijkingssite of collectieve inkoop een energiecontract afsluit, blijf je na afloop van je contract automatisch bij dezelfde aanbieder. En verval je in het reguliere tarief. Dan is het belangrijk om opnieuw bewust te kiezen voor een goede en voordelige energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Reacties (8)

Geplaatst door: bertje ()

aanvulling op vorig bericht
nu komt consumentenbond ook met NL energie op de proppen
helaas misgeschoten C.B.
NL eneregie heeft te weining positieve recenteis (zie ook deze site) om GOED te kunnen op totaal kwaliteit.
En daar staat de consumentenbond toch voor?

Geplaatst door: bertje ()

meegedaan aan veiling eigenhuis in febr.
nl energie de goedkoopste.
op de site van nl energie stonden gelijke of lagere aanbiedingen, hoezo collectiviteits korting?
en je moet inderdaad wachten op ingang.
niet gedaan want negatieve recnties gelezen
huidige aanbieder had een "klantenbehoudt koring"

Geplaatst door: Fons ()

Alles is afhankelijk van.. of je nog een lopend contract hebt of niet! En ...wanneer je een nieuw contract wilt afsluiten, afh. van de marktsituatie ... of stijgende of net dalende energieprijzen in de toekomst. In ons geval hebben we nog een contract tot 1 sept. 2012. Ik kan nu wel via gaslicht.com bij Essent een voordeliger ( scheelt ca. 125 euro op jaarbasis) contact afsluiten, maar.... de looptijd is dan van 1 .04.2012 -31.03.2013.
Als ik nu via EIGENHUIS ( veiling 13 febr. 2012) afsluit, dan gaat mijn nieuwe contract in op 01.09.2012 en eindigt 31.08.2013.

Het is maar net wat je wilt.

Geplaatst door: Esmee ()

Klopt. Ik wilde vorig jaar kijken om mee te doen aan zo`n veiling. Toen bleek zelfs dat ik beduidend duurder uit zou zijn dan wanneer ik zelf via gaslicht.com de goedkoopste opzocht. Het is een lachertje.

Geplaatst door: Piet Snel ()

Daarbij komt dat als je je nu inschrijft voor zo`n veiling het vervolgens nog eens maanden duurt voordat je daadwerkelijk overstapt naar de andere leverancier. In de tussentijd blijf je op je bestaande contract en waarschijnlijk teveel betalen voor dezelfde elektriciteit en het zelfde gas.

Ik heb mij onlangs ingeschreven voor de volgende veiling via vereniging eigen huis en krijg pas op 15 mei het voorstel (waarvan ik nog maar moet afwachten of het inderdaad voordeliger is). Als ik daar vervolgens op in wil gaan duurt het nog tot 11 juni voordat de overstap naar een andere leverancier in gang wordt gezet. Reken daar vervolgens nog zo maar een maand bij voordat je daadwerkelijk op het nieuwe (goedkopere) contract zit en we zijn 5 bijna 6 maanden verder!

Daar ga ik niet op wachten, ik stap direct over nu de tarieven voor een vast jaarcontract nog relatief laag zijn.

Geplaatst door: Simone ()

Ik ben vorig jaar overgestapt via Energie collectief. Daar kon ik gewoon alle aanbieders vergelijken en met korting overstappen. Werkt eigenlijk hetzelfde als Gaslicht.com.

Geplaatst door: Bert de Vries ()

Heb mij vorig jaar ingeschreven voor de energieveiling van de Consumentenbond. Nadat ik al mijn gegevens had ingevuld kwam de aap uit de mouw: voor mij een jaarlijkse korting van slechts 40 euro. Daar heb je niks aan. Vooraf werd een "gemiddelde" korting van 280 euro voorgespiegeld. Je wordt gelokt met een flinke korting. Maar als je meedoet kom je bedrogen uit.

De Consumentenbond krijgt natuurlijk zelf een bedrag per afgesloten contract, maar dat word je niet verteld.

Geplaatst door: Martijn ()

Dat klopt inderdaad, deed mee met de veiling van Vereniging Eigen Huis maar de uitkomst is nauwelijks beter dan mijn huidige contract en ik kan betere vinden op deze site.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.