Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nuon: energiekosten stijgen volgend jaar

door Jeanet Woldring

De verwachting is dat consumenten in 2012 weer meer gaan betalen voor energie. Uit berekeningen van Gaslicht.com blijkt dat de energierekening volgend jaar gemiddeld 50 euro per jaar hoger uitvalt.

Energieleverancier Nuon maakte op 20 oktober bekend dat de variabele stroomprijzen met 8% gaan stijgen en de gasprijzen met 2%. Naast deze stijgingen dreigen ook de netwerkkosten en de energiebelasting omhoog te gaan.  Net als de Consumentenbond  adviseren wij consumenten om de prijzen van energieleveranciers jaarlijks opnieuw te vergelijken, dat levert de grootste besparing op. 
===
Energieconcerns verwachten dat gas en stroom volgend jaar duurder worden. Dat bleek donderdag uit navraag bij Nuon en Essent. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedraagt nu rond de 1900 euro per jaar. Nuon verwacht dat huishoudens 40 euro duurder uit zullen zijn, klanten van Essent betalen naar verwachting ongeveer 30 euro meer. Dat stelden woordvoerders van beide energieconcerns, die in december de definitieve tarieven zullen vaststellen.

De oorzaken van de stijging zijn de kernramp in Japan, het Duitse besluit om te stoppen met kernenergie en het aanjagende effect van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten op de olieprijs.

De stijging bij Nuon is ,,de aanname op dit moment'', aldus een woordvoerster. ,,De inkoopperiode voor januari loopt van mei tot en met oktober. We zien dat de prijzen weer wat dalen. Eerder gingen we uit van een stijging van de kosten met 50 euro.'' Vooralsnog gaat Nuon uit van prijsstijgingen van 2 procent voor gas en 8 procent voor stroom.

Essent gaat ervan uit dat gas 2 à 3 procent duurder wordt. ,,De prijsstijging van stroom zal lager zijn dan bij Nuon, dankzij onze inkoopstrategie'', aldus een woordvoerder. ANP

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.