Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nuon stapt in postcoderoos

door Jeanet Woldring

Nuon-Solease_pilotuitbreiding.jpgNuon verleent binnenkort alle medewerking aan klanten die zelf via de postcoderoosregeling elektriciteit willen opwekken en daarvoor via de energieleverancier teruggave van de energiebelasting willen verrekenen. Samen met partijen als Energie Pioniers Noordoostpolder en Zon op Nederland wil Nuon het mogelijk maken dat consumenten zelf kunnen bijdragen aan de energietransitie en het daarbij horende belastingvoordeel kunnen ontvangen.

 Geen medewerking aan postcoderoosregeling

Net als Essent werkte Nuon tot dusver niet mee aan de postcoderoosregeling (regeling verlaagd tarief voor collectieve opwek). Volgens Nuon was het aantal deelnemers te klein om de noodzakelijke administratieve aanpassingen door te voeren.


“Na gesprekken over de Flevomeer Bibliotheek Noordoostpolder in Emmeloord met Albert Klein Tijssink van Energie Pioniers Noordoostpolder was ik ontzettend onder de indruk van de bezieling van de betrokken mensen bij het energiecollectief. Dan realiseer je je, dat je je bezwaren over de postcoderoosregeling aan de kant moet schuiven, en dat je er gewoon voor je klanten moet zijn”, aldus Bram Drewes van Nuon Sales in een persbericht. “Onze ambitie is om binnen één generatie fossiel-vrij te zijn, dan kun je niet anders dan gehoor geven aan zo’n oproep.”

Administratieve beperkingen

Energiecoöperaties lopen veelal aan tegen de administratieve beperkingen van de postcoderoosregelingen bij hun energieleveranciers. De regeling is complex en vraagt een flinke aanpassing van de administratieve processen bij leveranciers. Daarom zag Nuon, net als een aantal andere leveranciers, eerder af van deelname aan de ‘regeling verlaagd tarief voor collectieve opwek’, bijvoorbeeld bij de bibliotheek in Emmeloord. Uit gesprekken met Energie Pioniers en coöperatie Zon op Nederland bleek dat zij leveranciers hier echter zodanig bij kunnen ontzorgen, dat die administratieve wijzigingen beperkt blijven. Reden voor Nuon om toch in de postcoderoos te stappen.

Energietransitie

Voor Nuon sluit deelname aan de postcoderoos aan bij de ambitie om iedereen, ongeacht de grootte van zijn of haar portemonnee, de mogelijkheid te bieden zelf actief mee te doen aan de energietransitie. Dat doet het energiebedrijf met het aanbieden van energiebesparende maatregelen, van een warmtepomp tot een gratis energiescan van de woning, maar bijvoorbeeld ook door de verhuur van zonnepanelen. Bovendien onderzoekt Nuon of omwonenden in de toekomst kunnen participeren in grootschalige zonneparken. Deelname aan de postcoderoos is voor Energie Pioniers Noordoostpolder per 1 november al mogelijk, voor andere consumenten in een postcoderoosproject kan bij Nuon gebruik worden gemaakt van de regeling per 1 december.

Ook Essent laat weten zijn positie te zullen herzien. Naar verwachting zal Essent in 2018 deelname aan de regeling faciliteren.*

Evaluatie postcoderoosregeling

In antwoord op Kamervragen heeft staatssecretaris Wiebes in juli laten weten dat dit najaar begonnen zal worden met de evaluatie van de regeling. Daarbij zal ook worden gekeken hoe de administratieve lasten en andere belemmeringen voor deelname aan de postcoderoosregeling kunnen worden verminderd. 

Lees meer over de postcoderoosregeling

* Op 20 juni 2018 heeft Essent ons laten weten dat Essent en Energiedirect.nl ook deelnemen aan de postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief).

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.