Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ook dit jaar lagere afzet voor Gasunie

De afzet van de Nederlandse Gasunie loopt ook dit jaar terug. Het bedrijf, eigendom van de Nederlandse Staat, Shell en ExxonMobil, voorziet voor 2004 een afzet van bijna 76 miljard kubieke meter. De omzet komt uit op ruim 10 miljard euro, staat in het dinsdag verschenen jaarverslag. Daarmee zet de trend van de afgelopen jaren door.

Gasunie verliest in het binnenland al drie jaar marktaandeel aan concurrenten als Nuon, Essent en Eneco. Sinds de liberalisering van de gas- en stroommarkt voor grote en later ook middelgrote verbruikers mogen ook andere bedrijven dan Gasunie gas verkopen.

Dit jaar komt daar de liberalisering van de rest van de markt bij. Per 1 juli mogen ook consumenten en kleine ondernemers zelf hun gasleverancier kiezen. Gasunie denkt dat het marktaandeel van zijn handelstak daardoor verder zal dalen. Het bedrijf wil het verlies van omzet in het binnenland compenseren ,,door additionele verkopen in het buitenland‘‘. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, maar ook elders in Noordwest-Europa, ziet Gasunie kansen.

In 2003 kwam de afzet van aardgas iets lager uit dan het bedrijf eerder had geraamd. De totale afzet van de onderneming die gas verkoopt en distributeert daalde vorig jaar 3 procent tot 77 miljard kubieke meter. Daarvan werd 34 miljard kuub in Nederland verkocht. De totale Nederlandse markt bedraagt ongeveer 45 miljard kubieke meter.

Begin januari ging de onderneming nog uit van een daling van 2,6 procent tot 77,3 miljard kubieke meter. ,,Over december hadden we destijds alleen een prognose‘‘, verklaarde een woordvoerder. ,,Dat is een wintermaand en dan kunnen schommelingen optreden.‘‘ Door de hogere gasprijzen stegen de opbrengsten vorig jaar wel, van 10,7 tot 11,3 miljard euro. De nettowinst kwam net als voorgaande jaren uit op een door de aandeelhouders afgesproken 36 miljoen euro. Die winst mogen zij onderling verdelen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.