Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Prijs voor warmte in 2015 gedaald

door Jeanet Woldring

Eind december liet ACM weten dat de maximumtarieven voor warmte in 2015 ervoor zullen zorgen dat een gemiddeld huishouden 20 euro minder per jaar gaat betalen. Maar inmiddels is bekend dat ook de toezichthouder haar vraagtekens zet bij het Niet-Meer-Dan-Anders-principe waarbij verbruikers van een warmtenet niet meer betalen dan wanneer er een gasaansluiting was geweest.

De Warmtewet
Per 1 januari 2014 is de Warmtewet in werking getreden. Daarmee werden maximumtarieven voor warmte geïntroduceerd die ervoor moesten zorgen dat de monopolypositie van een warmteleverancier beperkt werd. Een consument kan namelijk niet van warmteleverancier wisselen, zoals dat wel kan als je een gasaansluiting hebt.
 
Verlaging van de kosten
Eind vorig jaar werd besloten de maximumtarieven voor 2015 te verlagen, omdat de leveringsprijs van gas ook was gedaald. Dit zorgde voor een vermindering van de energierekening van 20 euro voor een gemiddeld huishouden. Hoewel de prijs door de komst van de Warmtewet nu beter wordt gereguleerd, betalen mensen met stadsverwarming nog altijd meer. De tarieven voor warmte zullen nooit zo aantrekkelijk worden als de goedkoopste aanbiedingen voor consumenten met een gasaansluiting.
 
Onderzoek
ACM kondigt nu aan dat er onderzoek gedaan moet worden naar het Niet-Meer-Dan-Anders-principe. De vraag is of de nieuwe regeling er wel echt voor zorgt dat consumenten die energie krijgen via het warmtenet niet alsnog een stuk duurder uit zijn. Onderzoek zou daar volgens de ACM duidelijkheid in moeten scheppen.
 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.