Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Reclamespotje 'Ik Zeg zon' niet nodeloos kwetsend

door Jeanet Woldring 2 reacties

Het reclamespotje 'Ik Zeg Zon' van de Nederlandse Energie Maatschappij kan kwetsend zijn, maar is niet nodeloos kwetsend. De reclame mag gewoon worden uitgezonden. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie na klachten.

In de televisiereclame wordt een verband gelegd tussen het scheppingsverhaal en zonne-energie. 'Ik zeg: doen,' zegt de zogenaamde schepper aan het eind van het filmpje.

De Reclame Code Commissie kreeg er veel klachten over. Volgens de commissie was het spotje niet bedoeld om gelovigen te beledigen. "Er wordt niets grievends gezegd of gesuggereerd over God of over christenen."

De Bond tegen vloeken diende vier klachten in en vond het filmpje onder meer godslasterlijk, respectloos en kwetsend voor christenen. De commissie kan zich voorstellen dat gelovigen aanstoot nemen aan het filmpje, maar de grenzen van het toelaatbare worden niet overtreden. De Bond is teleurgesteld over de uitspraak en overweegt in beroep gaan.

Het is niet de eerste reclame van NL Energie waar veel om te doen is. Een filmpje waarin Maurice de Hond de energieleverancier aanprijst, mocht niet worden uitgezonden omdat De Hond door veel Nederlanders als autoriteit wordt gezien. 

In 2011 moest NL Energie met reclame stoppen waarin negatief gesproken werd over Essent, Nuon en Eneco. In één van de tv-spotjes werd gezegd dat de overname van Essent door een groot Duits bedrijf uiteindelijk door klanten betaald zou moeten worden. De reclame-commissie noemde dat misleidend en in strijd met de Nederlandse Reclame Code.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Maarten ()

Zeer kwetsend en duur. Via andere wegen kan je veel goedkoper en voordeliger zelfde set zonnepanelen bestellen.

Ik zeg zon campagne is een pure misleiding!

Geplaatst door: Aad ()

Terechte uitspraak van de reclame code commissie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.