Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Steeds meer mensen stappen online over van energieleverancier

door Jeanet Woldring

Steeds meer consumenten stappen online over van energieleverancier. Zij regelen hun overstap via de website van een energieleverancier of via een (prijs)vergelijkingswebsite. Steeds minder mensen stappen over via de klantenservice van een energiebedrijf, via een verkoper aan de deur of via een collectieve actie. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2020 die de Autoriteit Consument & Markt vandaag heeft gepubliceerd.

Nieuw record overstappers

Meer dan één op de vijf huishoudens is tussen april 2019 en april 2020 overgestapt van energieleverancier. Dat is een nieuw record: nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. In de afgelopen drie jaar is meer dan de helft van de consumenten ten minste één keer overgestapt van energieleverancier of contract. Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt neemt af: 31 procent is nog nooit overgestapt. In 2019 was dat nog 35 procent.

acm-overstapgedrag-2020.PNG

Prijs blijft belangrijkste reden

De prijs van energie blijft veruit de belangrijkste reden voor de overstap (74%). De prijsverschillen tussen de verschillende energieproducten kunnen volgens de ACM enorm oplopen. Een consument die bijvoorbeeld in mei 2020 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief afsluit – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal 1959 euro per jaar aan energiekosten (stroom en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij 1299 euro kwijt zijn. Deze kosten baseert de toezichthouder op een gemiddeld jaarverbruik van 1270 m3 gas en 2790 kWh elektriciteit.

Groene stroom wordt belangrijker

Naast prijs wordt groene stroom een steeds belangrijkere reden om over te stappen (van 17% naar 21%). Meer dan de helft van de huishoudens neemt inmiddels groene stroom af. 
 

 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden