Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stroombedrijven worden gesplitst

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de elektriciteitsbedrijven te splitsen. Bedrijven als Nuon en dergelijke worden uit elkaar gehaald. Er komen aparte bedrijven die de netwerken beheren en los daarvan stroomleveranciers.

De netwerkbedrijven zijn dan verplicht meerdere leveranciers toegang te bieden tot de afnemers. Brinkhorst denkt dat zo eerlijke concurrentie op een vrije energiemarkt mogelijk wordt. Provincies en gemeenten mogen hun aandelen in de energiebedrijven voorlopig nog niet verkopen. Brinkhorst zal het besluit woensdag toelichten, na afloop van de periode van rouw om prinses Juliana.

GroenLinks vindt dat het besluit van het kabinet reden te meer is om de markt voor de kleinverbruikers niet op 1 juli vrij te maken, zoals de bedoeling is. Tweede-Kamerlid Vendrik denkt dat de ,,chaos‘‘ bij de elektriciteitsbedrijven alleen maar zal toenemen, als ze zich gaan voorbereiden op een splitsing. Volgens Vendrik bewijst de gang van zaken rond de groene stroom, waarbij de consumenten al langer zelf de leverancier kunnen kiezen, dat de stroombedrijven niet berekend zijn op het overstappen van klanten van de ene onderneming naar de andere.

Organisaties als EnergieNed, de belangenclub van energiebedrijven in Nederland, werkgeversorganisatie VNO-NCW, en de stroombedrijven zoals Nuon en Essent hebben van meet af aan stelling genomen tegen afsplisting van de netten. Ze kregen steun van de Algemene Energieraad (AER), die regering en parlement vorige week adviseerde om de stroombedrijven het eigendom te laten behouden van de regionale elektriciteitsnetten.

Volgens het adviesorgaan verzwakt de vermogenspositie van de bedrijven als ze deze netten kwijtraken. Dat maakt de kans kleiner dat ze overleven op de Europese energiemarkt. De netten zijn het belangrijkste bezit van de voormalige nutsbedrijven en vormen een stabiele bron van inkomsten.

Zonder de netten zijn de Nederlandse bedrijven een gemakkelijk prooi voor energiereuzen als het Franse EdF en het Duitse Eon. Vermindering van het aantal spelers op de Europese markt is volgens de AER slecht voor de concurrentie en daarmee nadelig voor de consumenten.

Nuon-topman L. van Halderen waarschuwde onlangs ook dat overnames door buitenlandse partijen ten koste gaan van de werkgelegenheid in de Nederlandse stroomsector. Bovendien vreest hij dat kennis verloren gaat, vooral op het gebied van duurzame energieopwekking.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.