Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Telegraaf kondigt onderzoek vergelijkingssites aan

2 reacties Leestijd: 2 minuten

De Energiekamer van de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) start binnenkort een grootscheeps onderzoek naar vergelijkingssites van energietarieven. Dat stond gisteren in De Telegraaf. De subtitel van het artikel luidt 'Gegevens worden vaak doorverkocht aan energiebedrijven.'

Volgens de krant gaat de Energiekamer kijken naar de compleetheid en de financiële onafhankelijkheid van de prijsvergelijkers. Uitbaters van erkende en kwalitatief goede vergelijkingssites, waaronder Ben Woldring van Gaslicht.com en Energiewereld.nl, pleiten al langer voor een dergelijk onderzoek.

Niet alle sites even betrouwbaar
De laatste tijd kan men echter een toename van websites constateren die zich weliswaar voordoen als een vergelijker, maar dat feitelijk niet zijn, zo schrijft de krant. „Zij vergelijken maar enkele energiebedrijven, schotelen de consument dus een incompleet beeld voor, en vragen als klap op de vuurpijl diezelfde consument vervolgens zijn gegevens achter te laten”, vertelt een furieuze Pieter Schoen, directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij.

De woede van Schoen richt zich op het feit dat die gegevens vervolgens worden doorverkocht, meestal aan een energieleverancier die daarvoor betaalt. De opkomst van dit soort websites is wellicht mede te verklaren door het bel-me-niet-register dat 1 oktober 2009 ingaat. Hier kunnen consumenten aangeven niet meer gebeld te willen worden door commerciële bedrijven, tenzij ze expliciet hun gegevens daarvoor aanleveren, zoals in bovenstaand voorbeeld.

Eerder onderzoek naar vergelijkingssites
Het is niet voor het eerst dat de NMa onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van de vergelijkingssites. Tot 2007 werd dit onderzoek zelfs jaarlijks uitgevoerd, waarbij gelet werd op correctheid, volledigheid, onafhankelijkheid en transparantie.  Zowel Gaslicht.com als Energiewereld.nl voldeden ruimschoots aan deze criteria.

In reactie op het bericht dat er sites zijn die gegevens van klanten doorverkopen zegt Ben Woldring: "We willen er met klem op wijzen dat Gaslicht.com en Energiewereld.nl nooit gegevens aan derden verstrekken. Wij hanteren een strikt Privacybeleid dat op dit punt ook duidelijk is: 'Behoudens voor zover de behandeling van aanmeldingen of wet- en regelgeving ons hiertoe verplichten' sturen wij nooit gegevens van klanten door."

Ook juicht Woldring de controle op vergelijkingssites toe: "Wij pleiten ervoor dat het onderzoek door de NMa vanaf nu weer ieder jaar wordt uitgevoerd, zoals voorheen." In hoeverre de NMa naar de vergelijkingssites zal kijken, kan de toezichthouder nog niet aangeven. Op dit moment geeft de NMa de voorkeur aan een tweejaarlijks onderzoek.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Reacties (2)

Geplaatst door: Jos ()

Belbus: Nederlandse Energie Maatschappij lijkt te frauderen met voicelog
Bron: Vara-Kassa
26-09-09

Peter Peters uit Dordrecht wordt begin april telefonisch benaderd door de Nederlandse Energie Maatschappij.Hij besluit het verhaal aan te horen. Totdat de medewerkster zegt dat er een geluidsopname wordt gestart en Peter de vraag krijgt of hij beseft dat hij overstapt naar een andere energieleverancier.

Peter roept `Nee!` en het gesprek wordt beëindigd. Maar dan twee maanden later krijgt Peter een brief van de Nederlandse Energie Maatschappij. Hij wordt welkom geheten als nieuwe klant. Peter neemt direct contact op en legt uit dat er toch echt een misverstand is, want hij heeft absoluut geen toestemming gegeven voor de overstap. Peter krijgt te horen dat alles uitgezocht wordt.
Maar het verhaal is nog lang niet klaar. Want vervolgens wordt er € 269 van Peters rekening afgeschrijven, zonder zijn toestemming. Peter laat het bedrag storneren en belt weer met de Nederlandse Energie Maatschappij. Dan krijgt hij te horen dat er een geluidsopname zou zijn waarop zijn vrouw akkoord gaat met de overstap. Peter vraagt deze opname op en krijgt die na een aantal weken gemaild. En dan komt de grote verrassing' Op deze zogenoemde voicelog is een vrouwenstem te horen die zegt mevrouw P.J.C. Peters te zijn, maar die bestaat helemaal niet, het is meneer P.J.C. Peters! En mevrouw Peters heeft nooit gebeld met de Nederlandse Energie Maatschappij. En daarbij komt dat op de dag van deze opname Peter en zijn vrouw helemaal niet in Nederland waren. Ze zaten heerlijk in de zon op de Dominicaanse Republiek.
Peter doet aangifte van fraude bij de politie en schakelt z'n rechtsbijstandverzekering in. Maar dit haalt allemaal niks uit. Rekeningen, herinneringen, aanmaningen en zelfs dreigementen met een incassobureau blijven komen. Tijd voor de Belbus om in actie te komen. Samen met jurist Afra Kwak van het Jurdische Loket gaat Peter naar de Nederlandse Energie Maatschappij in Rotterdam. En daar krijgt Peter heel snel de toezegging dat hij weer `teruggezet` wordt naar EnergieDirect; zijn vorige energieleverancier. Maar zodra de woordvoerders met de voicelog worden geconfronteerd willen ze niks meer zeggen en moet de camera uit. Deze reactie heeft waarschijnlijk alles te maken met het onderzoek dat OPTA en de Consumentenautoriteit op dit moment doen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Wordt vervolgd!
De Belbus bereikt u via Postbus 3000, 1200 CZ in Hilversum, of belbus@vara.nl.

Geplaatst door: Bob van Heemst ()

Dit zijn de krokodillentranen van een wolf in schaapskleren. Pieter Schoen van de NEM (NLenergie; Nederlandse Energie Maatschappij) is zélf een oplichter pur sang. Talloze fora staan vol over deze oplichtersclub, waaronder de site van Tros Radar en Vara`s Kassa. Voorkom "poep aan je Schoen"; Nederlandse Energiemaatschappij: NIET DOEN!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.