Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Test met slimme meter loopt goed

1 reactie

Een test met de slimme meter loopt goed, en laat zien waar de knelpunten zitten. Vereniging Eigen Huis en Liander ontdekken: consumenten zijn bewuster bezig met hun energieverbruik, maar hebben handvatten nodig voor de besparing.

De uitrol van de slimme meter, die vanaf dit jaar plaatsvindt, is jarenlang een belangrijk punt van discussie geweest. Dit had vooral te maken met de privacy die mogelijk in het geding zou komen. In 2009 wilde de overheid de installatie van slimme meters verplichten. Diverse organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, voerden daar een succesvolle lobby tegen waardoor consumenten nu zelf mogen kiezen of zij er gebruik van willen maken.

Onderzoek VEH en Liander
Vereniging Eigen Huis en netbeheerder Liander doen sinds september 2011 onderzoek naar de slimme meter. Gedurende een jaar volgen zij 45 eigenwoningbezitters die de meter testen. Inmiddels zijn er twee rapporten geschreven over hun bevindingen.

Tevredenheid over slimme meter overheerst
De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn dat tevredenheid over de slimme meter overheerst. Maar deelnemers weten nog niet hoe ze energie kunnen besparen met de slimme meter. 

Inzicht in energieverbruik
Belangrijkste voordeel is dat de slimme meter mensen inzicht geeft in hun energieverbruik en dat zij er hierdoor ook bewuster mee bezig zijn. De slimme meter geeft de gebruikers echter nog te weinig handvatten om energie te besparen. De deelnemers hebben problemen om de gegevens te interpreteren. 

Behoefte om energieverbruik te vergelijken
'Zij hebben de behoefte om hun energieverbruik te vergelijken met hun eigen energieverbruik uit het verleden of met het energieverbruik van de gemiddelde Nederlander’, concludeert het rapport van VEH.

Gegevens aflezen
In de proef wordt gekeken naar drie manieren van gegevens aflezen: via een display, via het internet en via een e-mail. Uit het onderzoek blijkt dat het display het meest stimuleert om energie te besparen: consumenten zien real-time de pieken in het verbruik, en zijn zich hierdoor meer bewust van energie slurpende apparaten.

Online meterkaart Gaslicht.com
Wilt u nu al inzicht in uw verbruik, maar heeft u geen slimme meter? Dan kunt u gebruik maken van de Online Meterkaart van Gaslicht.com. Hierin kunt u uw verbruik bijhouden. En wilt u besparen op uw energierekening? Vul dan de energievergelijker in.

Deel dit artikel op:

Reacties (1)

Geplaatst door: nico kraaier ()

verplicht over naar Liander. Ben al jaren in bezit van slimme meter van Oxxio. Wat blijkt, Liander heeft geen inzage in de meter en vanaf heden moet ik alles weer handmatig bijhouden, dit alles na vragen aan en Liander en Oxxio. Antwoord Liander was dat ik weer een kaartje mag invullen om standen door te geven.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.