Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Toezichthouder pakt onduidelijke energierekening aan

door Jeanet Woldring


jaarafrekening-Essent-Eneco-Nuon.jpgLiefst 24 van de 40 energieleveranciers hebben een laatste waarschuwing gekregen omdat ze geen duidelijke facturen versturen. Dit maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend. Een aantal van hen riskeert een boete als zij begin 2018 nog steeds geen duidelijk controleerbare rekening sturen.  

Welke energieleveranciers doen het goed?

Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat slechts 16 leveranciers een duidelijk controleerbare energierekening sturen. Dat zijn Delta, DVEP Energie, NLE, Eneco, Energiedirect, Essent, HVC, Main Energie, OM, Oxxio, Pure Energie, Qurrent, Qwint Energie, ServiceHouse, Vandebron en WoonEnergie. Bekende spelers als Nuon, Greenchoice en ENGIE ontbreken op de lijst van goede energieleveranciers. Peildatum voor de controle was 1 juli. De ACM heeft geen onderzoek gedaan naar de correctheid van de facturen.  

onduidelijke_energienota_ACM.jpg

Wat is een duidelijk controleerbare energierekening?

Je moet een energierekening eenvoudig kunnen vergelijken met de prijzen in je energiecontract. Zodat je kunt controleren of je inderdaad de afgesproken prijs betaalt.

Tussentijdse prijsaanpassing?

Als een energieleverancier tussentijds de prijs aanpast, moet hij dit aan jou laten weten en het zichtbaar maken op je rekening. Hij mag zo’n prijsverhoging niet als een ‘gemiddelde’ prijs over de hele periode opnemen in je rekening. Want dan kun je niet eenvoudig nagaan of het bedrag wel klopt met de tussentijdse prijswijziging. 

Dezelfde maateenheden

Op je energierekening moeten bovendien dezelfde maateenheden staan als in je contract. Zodat je de prijs per eenheid in beide documenten ook met elkaar kunt vergelijken. Hetzelfde geldt voor een eventuele prijswijziging. Die moet de energieleverancier ook in dezelfde maateenheid weergeven (dus niet bijvoorbeeld in het contract per maand en op de rekening per dag).

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.