Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Van Geel moet doorgaan met subsidies zonnepanelen

Een meerderheid in de Tweede Kamer eist van staatssecretaris Van Geel (milieu) dat hij ondanks alle geldzorgen doorgaat met het subsidiëren van zonnepanelen en andere maatregelen om in huis energie te besparen.

PvdA, CDA, GroenLinks en SP willen dat hij uitvoering geeft aan een motie van de Tweede Kamer, vorig jaar, om 20 miljoen euro uit te trekken, zodat de zogeheten energiepremieregeling (EPR) dit jaar kan worden voortgezet.

Van Geel liet de Tweede Kamer woensdag weten, dat hij nog niet kan komen met voorstellen voor een nieuwe EPR voor dit jaar. De Kamer reageerde donderdag tijdens een overleg als door een wesp gestoken.

Het budget van vorig jaar blijkt fors te zijn overschreden. Er was 76 miljoen euro voor uitgetrokken, maar nu blijkt 175 miljoen nodig te zijn om aan de subsidieaanvragen te voldoen. De staatssecretaris heeft op zijn eigen begroting geen ruimte meer om dit geld op te brengen en moet nu bij de minister van Financiën vragen om een oplossing.

Het kabinet kondigde in september aan dat de regeling in oktober zou worden beëindigd. De Tweede Kamer wilde later de toezegging dat de EPR toch zou worden voortgezet.

De aankondiging in september over het einde van de EPR in oktober leidde tot een enorme run op de subsidies. Tot en met 15 januari kon er subsidie worden aangevraagd, mits het appartaat was aangeschaft voor 16 oktober. De inspectiedienst van het ministerie onderzoekt nu of er gesjoemeld is met de datum op allerlei facturen.

Van Geel is bereid de subsidiëring van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen voort te zetten, maar wel op een andere manier. Hij zal de Tweede Kamer binnen een maand laten weten waar die aan toe is.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.