Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Voor miljoenen illegale stroom afgetapt


Bij Essent is in 2004 voor 37 miljoen kilowatturen ter waarde van 7,4 miljoen euro aan stroom illegaal afgetapt. De energienetbeheerder maakte bekend dat ruim 90 procent van deze stroom is afgetapt door ongeveer 2500 illegale hennepkwekerijen.

Volgens cijfers van EnergieNed wordt jaarlijks ongeveer een miljard kilowatturen aan illegale stroom afgetapt. De gemiddelde prijs voor een kilowattuur stroom inclusief ecotax en transportkosten is ongeveer 20 eurocent. Per jaar wordt ongeveer 1 procent van alle energie illegaal afgetapt. Het hangt vaak van de tijd van de politie en justitie af hoeveel illegale verbruikers worden aangepakt, aldus een woordvoerder van EnergieNed.

Essent is netbeheerder in de regio Leeuwarden, Groningen, Drenthe, Brabant, Limburg en Overijssel. Tweederde van de stroomdiefstal vond in 2004 plaats in Brabant en Limburg. De betrapte hennepkwekers hebben allemaal een navordering van Essent gekregen.

Netbeheerder Eneco, vooral werkzaam in de provincie Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland, maakt geen cijfers bekend van illegale stroomaftap. Eneco schat wel in dat het jaarlijks ongeveer 12 miljoen euro misloopt door illegaal energieverbruik.

bron: ANP

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.