Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Voorstel switchen van energiebedrijf nader bestudeerd


De toezichthouder op de energiemarkt (DTe) wil het door de energiesector voorgestelde zogenaamde ‘verzekeringsmodel’  bij het switchen van leverancier  nader bestuderen. Daarbij zal met name bekeken worden of het verplicht naleven van langlopende contracten de concurrentie op de energiemarkt niet te veel beperken.

Inmiddels is informatie opgevraagd over het voorgestelde model bij onder meer het Energie Clearinghouse (ECH). Ook wil de DTe met de Consumentenbond gaan praten over hun opstelling ten opzichte van dit model en de langlopende contracten.

Het ‘verzekeringsmodel’ bij het switchen houdt in dat het ECH pas een switch zal doorvoeren als het huidige contract tussen een energiebedrijf en een klant afloopt. Dat kan betekenen, door de lange looptijden van contracten, dat zo’n switch na een jaar of soms na enkele jaren daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Voor veel nieuwe aanbieders van stroom of gas is het in dat geval niet meer interessant om klanten met zulke lange contracten nog aanbiedingen te doen.

Mocht blijken dat het door de energiebedrijven voorgestelde systeem van switchen niet door de beugel kan, dan heeft de DTe als uiterste middel altijd nog het weigeren van de leveringsvergunning. Elk energiebedrijf in Nederland, bestaand of nieuw, zal voor de totale opening van de energiemarkt op 1 juli 2004 namelijk een nieuwe leveringsvergunning moeten aanvragen. Bij die aanvraag zal de DTe onder meer de leveringsvoorwaarden en de switchprocedures beoordelen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 1 juli 2003

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.