Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wanneer en waarom een slimme meter?

door Jeanet Woldring

De slimme meter: een op afstand uitleesbare meter die zorgt voor kloppende jaarnota’s en een goed voorschot. Ze werden geschuwd omdat ze de privacy zouden aantasten. Nu de wet is aangepast zullen ze echter vanaf 2012 in de huizen worden gemonteerd. Wat betekent dat voor u?

Artikel:

Er is nogal wat om te doen geweest: de komst van de slimme meter. Vooral de aangetaste privacy was een heet hangijzer. Nu is de wet echter aangepast, waardoor de slimmer meter niet langer verplicht is. Ook mag de meter slechts een aantal keer per jaar worden uitgelezen door de netbeheerder.

Waarom de slimme meter?
Er zijn enkele redenen waarom er een nieuwe, slimme meter komt. Momenteel is uw jaarnota vaak gebaseerd op geschatte meterstanden, en één keer per 3 jaar komt een medewerker van uw netbeheerder langs om de precieze meterstanden op te nemen. Met de slimme meter is dit verleden tijd: elke 2 maanden worden meterstanden opgehaald en wordt u op de hoogte gebracht van het verbruik en de kosten.

Energiebesparing
Doordat u directer inzicht heeft in uw verbruik kan u eenvoudiger energie besparen. Door zelf een extra display te kopen bij de meter, of uw leverancier de gegevens vaker te laten uitlezen, kan u zo goed zien wanneer u meer verbruikt. Zo kan u energieverbruikers in huis beter in beeld krijgen, en op die manier eenvoudiger besparen.

Privacy
Er werd gevreesd voor de privacy door de komst van de slimme meter. Doordat de meterstanden in principe per minuut uit te lezen zijn, zou er makkelijk te achterhalen zijn of iemand thuis is en wat het leefpatroon van iemand is. Doordat de netbeheerder echter maar één keer per 2 maanden de standen mag uitlezen is dit niet het geval. Bovendien mag u het uitlezen op afstand ook weigeren.

Verplicht
In eerste instantie zou de slimme meter verplicht worden. Na veel protest is er echter besloten dat de slimme meter niet langer verplicht is. Dat betekent dat u, wanneer u deze meter niet in huis wenst, de meter mag weigeren.

Invoering
De nieuwe meters zullen per 2012 in de meterkasten verschijnen. Dit zal allereerst bij nieuwbouwwoningen en grote renovaties het geval zijn, daarna zullen ook bestaande meters worden vervangen. De kosten voor de invoering zal u als consument niet terugzien op uw energierekening: de kosten voor de meter blijven even hoog.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.