Wat kunt u doen met het stroometiket?
Heeft u groene of grijze stroom? En waar bestaat het dan uit? Vanaf nu is het weer mogelijk om te kijken hoe uw leverancier zijn energie inkoopt, en waar uw energie dan uit bestaat. De nieuwe stroometiketten zijn namelijk weer online te vinden. Wat is dat eigenlijk, een stroometiket en wat kun je ermee? Ben woldring: "Je stroometiket is als de sticker op een potje pindakaas".
Alle energieleveranciers zijn verplicht om uiterlijk op 1 april hun stroometiket over het voorgaande jaar te publiceren. Een stroometiket geeft u inzicht in de samenstelling van de geleverde elektriciteit. Hierbij wordt niet alleen gekeken of de stroom groen of grijs is, ook wordt gekeken naar de energiebronnen.
Bestaat uw grijze stroom bijvoorbeeld uit kernenergie, aardgas en kolen? Of uw groene stroom, is dat wind, water of zonne-energie? Uw leverancier is verplicht aan te tonen wat hij in het afgelopen jaar aan energie heeft ingekocht.
Een stroometiket kan op leveranciersniveau worden bepaald, maar evengoed op pakketniveau. Zo zijn er leveranciers die voornamelijk grijze stroom aanbieden, maar daarnaast één pakket met groene stroom hebben.
Krijgt u grijze stroom, dan geeft een leverancier ook aan hoeveel co2 er wordt uitgestoten voor uw stroom. Mocht u kernenergie afnemen, dan wordt er ook nog bij genoemd hoeveel kernafval er door de opwekking wordt veroorzaakt.
Wanneer u wilt zien wat de samenstelling is van uw stroom, kunt u kijken bij de productinformatie. Maakt u een vergelijking, dan ziet u gelijk in het overzicht of u groene of grijze stroom en gas afneemt bij een pakket.
Wat kunt u doen met het stroometiket?
Met het stroometiket kunt u de samenstelling van uw stroom goed vergelijken met de stroom van andere stroombedrijven. Wilt u bijvoorbeeld groene stroom? Dan kunt u controleren hoe milieuvriendelijk de stroom nu precies is. En of groene stroom van een andere leverancier misschien beter is voor het milieu.
Laatste nieuws
-
Hoe voorkom je een ongewild energiecontract?
16 februari 2021 Blijft een bedrijf jou bellen met een aanbod voor een energiecontract? Maak dan gebruik van je recht...
-
Eneco stopt als eerste energieleverancier met deur-tot-deurverkoop
10 februari 2021 Eneco stopt met het aan de deur verkopen van energiecontracten. De energieleverancier verlegt de foc...
-
Nieuwe Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021 Per 1 januari 2021 is de Gedragscode Consument en Energieleverancier aangescherpt. De gedragscode he...
-
Zonnepanelen leveren veel geld op in 2020
29 december 2020 2020 is een goed jaar voor zonnepaneelbezitters. Volgens Essent leveren 10 zonnepanelen eigenaren di...
-
Prijs opladen elektrische auto moet 1 december volledig duidelijk zijn
21 oktober 2020 De ACM wil uiterlijk 1 december 2020 transparante tarieven voor gebruik van elektrische laadpalen. N...