Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Week van de energierekening

door Jeanet Woldring

In de week van 13 tot 19 oktober organiseert Milieu Centraal de Week van de Energierekening. Dan wordt de aandacht gevestigd op het verlagen van je energierekening door het besparen op energieverbruik. Energie besparen is bovendien beter voor het milieu en wij helpen hier graag bij, bijvoorbeeld met wat handige bespaartips!

Zet de verwarming niet te hoog

Het meeste gas wordt gebruikt voor de verwarming: gemiddeld ongeveer 1300 m³ oftewel zo’n 950 euro. Bespaar al snel door overdag de verwarming op 15 graden te zetten als je niet thuis bent, de besparing is gemiddeld 140 euro! Of zet de verwarming standaard een graadje lager en bespaar jaarlijks zo’n 80 euro. Ook levert het tientallen euro´s op als je de verwarming al een uur voordat je naar bed gaat lager zet. 

De rest van de gasrekening gaat op aan warm water. Met een waterbesparende douchekop bespaar je zo’n 20 procent op water en energiegebruik. Een minuutje korter douchen helpt ook. Zie de website van Milieu Centraal voor meer tips.

Isoleer je woning

Tocht het vaak in huis, is het klam of voelt de vloer koud aan? Dan is je woning waarschijnlijk slecht geïsoleerd. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer comfort en lagere stookkosten. Simpel te verhelpen door tochtstrips of radiatorfolie. 

Maar ook isolatie van dak, muur of de vloer zijn de investering dubbel en dwars waard. Volgens MilieuCentraal ligt het rendement hiervan tussen de 8 en 12 procent vergeleken met een spaarrekening.

Vervang je lampen

Een gemiddeld huishouden heeft nog 15 gloeilampen. Deze gebruiken 5x zoveel stroom als spaar- of ledlampen. MilieuCentraal adviseert gloeilampen te vervangen ook al zijn ze nog niet kapot. Zo bespaar je jaarlijks 60 euro per jaar op je energiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van ledlampjes op de trap of in de gang om de vloer te verlichten. Bijkomend voordeel is dat bij brand de vluchtweg zichtbaar blijft.

Standby of uit

Een huishouden is per jaar zo’n 100 euro kwijt aan sluipverbruik. Tweederde daarvan is te vermijden door apparaten echt uit te zetten. Om op computers te besparen is een stroomblok met schakelaar onmisbaar. Deze tip komt van Computeridee.nl die met een verbruiksmeter heeft uitgezocht hoeveel elektriciteit onze gadgets nu werkelijk gebruiken. 

Vijf snelle bespaartips: 1. Zet de helderheid van de monitoren omlaag 2. Koop stekkerblokken met schakelaar en zet de apparatuur echt uit 3. Zet de screensaver uit 4. Vervang de desktop door een laptop 5. Laat de computer uit staan en gebruik je tablet of telefoon. De onderzoekers ontdekten dat de moderne laders gelukkig geen stiekeme stroomvreters meer blijken te zijn! 

Geen halve wasjes draaien

Schoon wassen kan ook op lagere temperaturen. Door op 30 of 40 graden te wassen in plaats van op 60 graden kun je per jaar zo'n 30 euro besparen. Belangrijk is ook om de wasmachine vol te gooien, dan hoef je minder vaak te wassen. Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van de droger. Dit apparaat vreet stroom terwijl kleding aan de waslijn gratis opdroogt.

Let op het energielabel

Op veel huishoudelijke apparatuur staat een energielabel. De grootste energieslurpers krijgen het label D (rood), de meest zuinige apparaten krijgen het label A+++ (groen). Het maakt voor het energieverbruik flink uit welke klasse u kiest. Zo is een koelkast met label A+++ twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+. 

Het is daarom beter om een oud apparaat, zoals een oude koelkast met label A, door een nieuw zuinig apparaat te vervangen en niet te wachten tot de oude kapot is. Vanaf 1 september is ook elke stofzuiger die nieuw te koop is voorzien van een energielabel. Lees meer over nieuwe energielabels.

Meten is weten

Bovengenoemde tips zullen zorgen voor een flinke energiebesparing. maar voor een optimaal resultaat kun je dit het beste zelf meten. Hiervoor zijn energiemeters en slimme thermostaten erg handig. Er zijn meters die het totaalverbruik per uur dag of jaar registreren om te laten zien wanneer je het meest verbruikt. Maar misschien nog wel handiger zijn energiemeters die per apparaat het verbruik meten. Zo zie je direct of de waterkoker of juist de breedbeeldtelevisie stroom vreet.

Overstappen

Naast deze bespaartips kun je ook besparen op je energierekening door over te stappen naar een voordeliger energiecontract. Je kunt hiermee tot wel 300 euro per jaar besparen. Op Energiewereld.nl vind je de voordeligste energiecontracten via onze onafhankelijke Energievergelijker.

Houd in De week van de Energierekening Twitter in de gaten, om zo nog meer te kunnen besparen op je energierekening!

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.