Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Welkomstpremie bij overstappen: hoe werkt dat?

door Jeanet Woldring

Bij sommige energiecontracten krijg je een welkomstpremie van de energieleverancier. In onze vergelijker zie je het bedrag van de welkomstpremie staan als de leverancier dat aanbiedt. Zo’n premie kan wel rond de € 200 liggen en is soms zelfs nog hoger. Wanneer krijg je een welkomstpremie en hoe werkt het precies?

welkomstpremie-energiewereld-nl.PNG

Welkomstpremie doorberekend in jaarkosten

De welkomstpremie is in onze vergelijking al doorberekend in de jaarkosten. De contracten met welkomstpremie staan daarom vaak boven aan in het resultatenoverzicht van de vergelijker. De premie die je krijgt wordt meestal verrekend op de jaarafrekening of eindafrekening. De leverancier verrekent het bedrag of keert het uit. 

Voortijdig overstappen?

Stap je voortijdig (te vroeg) over, dan keert de leverancier de welkomstpremie meestal niet uit. Dat staat duidelijk in de voorwaarden te lezen. Heb je een variabel contract, dus een contract met onbepaalde looptijd, dan krijg je doorgaans geen welkomstpremie aangeboden.

Laagste prijs of hoogste welkomstpremie?

Wil je weten welke leverancier de hoogste welkomstpremie geeft? In onze Energievergelijker kun je zelf aangeven of je de laagste prijs wilt zien of de hoogste welkomstpremie. Bedenk wel dat een energieleverancier met de hoogste premie niet altijd de laagste prijs biedt. Onderstaand voorbeeld voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh/1500 m³ toont dit aan (peildatum 7-10-2020).

Energieleverancier Laagste prijs stroom en gas Hoogste welkomstpremie
Welkom Energie    € 1700  € 180
Innova Energie  € 1712  € 231

Staar je dus niet alleen blind op de welkomstpremie, maar kijk naar de totaalkosten. Zo kan het voorkomen dat een energiecontract zonder welkomstpremie zelfs scherper geprijsd is doordat de tarieven lager zijn. Verder goed om te weten: sommige leveranciers geven een hogere welkomstpremie als je meer stroom en/of gas verbruikt.

Welkomstpremie of cadeau?

Er zijn energieleveranciers die je in plaats van zo’n welkomstpremie een gratis cadeau aanbieden. Je krijgt dan bijvoorbeeld een bon voor een winkel als je een energiecontract afsluit. Pas hier mee op. De energietarieven van zulke contracten zijn vaak een stuk hoger dan nodig. Op die manier betaal je het cadeau alsnog zelf. De spreekwoordelijke 'sigaar uit eigen doos'. Had je voor het goedkoopste energiecontract gekozen, dan had je het cadeau waarschijnlijk zelf kunnen kopen én nog geld overgehouden ook.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden