Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zacht weer zorgt voor lagere energierekening

door Jeanet Woldring 1 reactie

Goed nieuws voor onze portemonnee: we kunnen een lagere energierekening verwachten door het zachte weer. Een gemiddeld huishouden heeft dit jaar tot nu toe ongeveer 20 procent minder gas verbruikt dan normaal. Bij een gemiddeld verbruik van 1600 kubieke meter levert dat een voordeel op van 178 euro over de periode van januari tot en met oktober. Dat blijkt uit een berekening van energiebedrijf Essent.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2013 ligt het verbruik zelfs bijna 30 procent lager. Over dat koude jaar moest een gemiddelde klant zo’n 100 euro meer afrekenen voor zijn gasverbruik volgens Essent.

Gasverbruik in oktober 32 procent lager

In de afgelopen zachte oktobermaand was het gasverbruik 32 procent lager dan gemiddeld in deze maand. Daardoor bespaarde een Essent-klant ruim 30 euro op zijn energierekening, becijferde de energieleverancier. Het verschil met het langjarig gemiddelde was het grootst in april dit jaar: toen verbruikte de klant maar liefst 36 procent minder dan normaal in deze maand. Dat leverde een besparing van bijna 40 euro op.


Overheidsheffingen

Een besparing van 178 euro over de afgelopen tien maanden is natuurlijk een leuke meevaller, maar niet baanbrekend. Dit komt doordat een groot deel van de energierekening bestaat uit belasting. Bijna 40 procent van de energierekening bestaat hieruit. Dit geld wordt onder andere geïnd voor investeringen in duurzame energie, zoals de aanleg van windmolenparken. Daarnaast weten we niet wat voor strenge wintermaanden we nog krijgen.Structureel lagere energierekening

Voor consumenten die niet afhankelijk willen zijn van het weer en structureel een lagere energierekening willen, adviseert Essent om het voordeel te investeren in het energiezuiniger maken van hun huis. Nog een tip om structureel te besparen: zet de verwarming een graadje lager en ga ieder jaar overstappen van energiecontract of leverancier.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Sebastian ()

Vreemd, want hoe is het dan te verklaren dat wij via de 'slimme meter' middels de 2 maandelijkse verbruikskostenvergelijking altijd(!) boven het landelijk gemiddelde met gasverbruik zitten dit jaar, terwijl er stukken minder wordt verbruikt omdat het inwoner aantal is gehalveerd (denk aan minder douchen, minder kamers welke gebruik maken van verwarming e.d.).

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.